Toegankelijkheid

Skip to main content

Graaf van Monte Cristo, De (1983)

De Graaf van Monte CristoDankzij successen als Tom & Jerry en Flintstones kon Hanna-Barbera Productions in 1972 een nieuwe studio openen in Sydney. Eén van de eerste projecten waarmee de Australische vestiging aan de slag ging was 'Famous Classic Tales', een samenwerkingsverband met vier andere tekenfilmstudio's. Voor dit project, dat al in 1967 was gestart, werden 35 klassiekers uit de West-Europese literatuur verfilmd. Onder de 15 titels die door de studio's van Hanna-Barbera werden verfilmd bevonden zich "De Drie Musketiers" en "De Graaf van Monte Cristo". Beide romans waren geschreven door de Fransman Alexandre Dumas.

De Graaf van Monte Cristo"De Graaf van Monte Cristo" werd tussen 1844 en 1845 in maar liefst 12 delen gepubliceerd. Hoofdpersoon is Edmond Dantès, een stuurman die na een zeereis terugkeert naar Frankrijk om met zijn geliefde Mercedes te trouwen. Bij thuiskomst wacht hem een nare verrassing: zijn vriend Fernand Mondego wil ook met Mercedes trouwen en zorgt ervoor dat Edmond in de gevangenis terechtkomt. De onschuldige Edmond zit jarenlang vast op een afgelegen eiland. Dankzij de hulp van pater Faria, een medegevangene, lukt het hem om te ontsnappen. Van de pater heeft Edmond een schatkaart gekregen die hem naar het eiland Monte Cristo brengt.

Hier blijkt inderdaad een schat verborgen te liggen. De Graaf van Monte CristoIn één keer schatrijk geworden neemt Edmond een nieuwe identiteit aan. Als de mysterieuze graaf van Monte Cristo neemt hij wraak op iedereen die ervoor zorgde dat hij opgesloten werd, Fernand in het bijzonder. Hoewel gemaakt als televisiefilm was De graaf van Monte Cristo in Nederland te zien als serie van twee delen in de Minibos. Andere delen van de 'Famous Classic Tales' die ook in Minibios te zien waren zijn Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand, Gullivers Reizen van Jonathan Swift en Vijf weken in een ballon van Jules Verne.

Het eiland Monte Cristo (en niet Christo, zoals vaak abusievelijk wordt geschreven) bestaat overigens echt en ligt in de Middellandse Zee, bij Corsica.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
2

Uitgezonden door
AVRO (11 augustus - 21 augustus 1983, als onderdeel van de Minibios)

Creatie
Alexandre Dumas (boek "Le comte de Monte-Cristo")

Originele titel
The count of Monte Cristo

Scenario
Michael Robinson

Regie
William Hanna
Joseph Barbera

Producenten
William Hanna
Joseph Barbera

 


Publicatiedatum: 4 mei 2006
Laatste aanvulling: 21 november 2013

© Hanna-Barbera Productions

AVRO, Jaren 80, 1983, Paul van Gorcum, Kinderbios, Minibios en Berebios