Toegankelijkheid

Skip to main content

Graaf Duckula (1989-1990)

Graaf DuckulaOp het eerste gezicht lijkt deze tekenfilm een productie van Walt Disney, maar de hoofdpersoon van deze Britse serie is geen ver familielid van de inwoners van Duckstad. Integendeel zelfs, de voorvaderen van deze eend waren vampieren. Ook al werd hij uitgeschakeld met behulp van daglicht of een houten staak door zijn hart, dankzij een magisch ritueel werd er telkens een nieuwe graaf tot leven gewekt. Maar de laatste keer dat het ritueel werd uitgevoerd ging er iets fout, in plaats van bloed werd per ongeluk tomatenketchup gebruikt. Dit had tot gevolg dat de huidige graaf Duckula niet bloeddorstig en kwaadaardig is zoals zijn voorgangers dat eeuwenlang waren.

Graaf DuckulaHij is niet de schrik van Transsylvanië, maar vriendelijk en een overtuigd vegetariër. Zijn favoriete gerecht is broccoli. Graaf Duckula wil helemaal geen vampier zijn en zou het liefst een carrière in de showbizz willen hebben. Duckula's trouwe butler Igor, een oude gier die al jaren in dienst is van de familie, probeert van alles om de graaf van gedachten te doen veranderen, maar niets helpt. Het andere lid van zijn huishouding is Nanny, een reusachtige kip die dienst doet als huishoudster en kok, en de graaf liefkozend Duckiepoes noemt. Ze is oersterk en heeft haar arm altijd in een mitella. Het bijzondere kasteel van de graaf kan zichzelf over de hele wereld verplaatsen.

Voordat graaf Duckula zijn eigen serie kreeg was hij af en toe te zien in Danger mouse, maar dan als slechterik. Deze tekenfilm, over een muis die als geheimagent werkt, is in Nederland nooit uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
65 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
NOS (6 oktober 1989 - 6 april 1990)

Originele titel
Count Duckula

Scenario
Brian Trueman
Jimmy Hibbert
Peter Richard Reeves
Jan Needle
John Sayle

Muziek
Mike Harding

Begin- en eindtune gezongen door
Bill van Dijk

Animatieregie
Carlos Alfonso
Jean Flynn

Regie
Chris Randall
Keith Scoble

Producenten
Brian Cosgrove
Mark Hall
John Hambley

Nederlandse stemmenregie
Olaf Wijnants

 


Publicatiedatum: 27 mei 2005
Laatste aanvulling: 31 juli 2012

© Cosgrove-Hall Productions

Jaren 80, Jaren 90, 1989, NOS, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum, Jan Anne Drenth, Olaf Wijnants, Bill van Dijk, Coen Flink