Toegankelijkheid

Skip to main content

Floris (1969)

FlorisGeïnspireerd door avonturenseries als Ivanhoe uit Engeland, Thierry de slingeraar uit Frankrijk en Johan en de Alverman uit België wilde Carel Enkelaar, hoofd televisie van de NOS, zelf een historische jeugdserie produceren. In januari 1968 begonnen de voorbereidingen door Ben Klokman, chef van de jeugdafdeling, en toneelcoördinator Gerrit Lindenberg. Op de vertaalafdeling hadden zij Gerard Soeteman ontdekt, die de opdracht kreeg een serie spannende ridderverhalen te schrijven. Deze werden gesitueerd rond 1500, een tijd waarin Nederland grotendeels werd bestuurd door de Bourgondiërs onder leiding van Filips de Schone.

FlorisGelre, het huidige Gelderland, was nog zelfstandig en verzette zich onder aanvoering van hertog Karel van Gelre tegen de Bourgondiërs. In deze periode keert jonker Floris van Rosemond van een lange reis door Azië terug in Gelre, samen met zijn goede vriend Sindala, een geheimzinnige fakir uit India. Het kasteel van Floris blijkt te zijn bezet door Maarten van Rossum, een berucht krijgsheer. Aangesteld door de hertog van Gelre heeft hij van het kasteel een tolhuis gemaakt. Floris en Sindala worden gevangen gezet, maar weten te ontsnappen en vinden onderdak bij heer Wolter van Oldenstein.

FlorisHiermee sluiten zij zich aan bij de Bourgondiërs en gaan de strijd aan tegen de hertog van Gelre. Zo leren ze ook de Friese vrijheidsstrijder Lange Pier kennen, net als gravin Ada en haar kamermeisje Viola. In de serie worden bedachte personages en situaties gecombineerd met mensen en gebeurtenissen die echt zijn gebeurd. Bij iedere aflevering werd ook een historische toelichting van 5 minuten gemaakt, verteld door Pollo Hamburger die ook in de serie meespeelt. Voor de regie werd de nog onbekende Paul Verhoeven gevraagd. Carol van Herwijnen was als eerste voor de rol van Floris gekozen, maar kon zich niet de hele draaiperiode vrijmaken.

FlorisRutger Hauer, afkomstig van de toneelgezelschap De Noorder Compagnie, bleek als tweede keus de ideale Floris te zijn, die al zijn stunts zelf deed. De opnamen zouden plaatsvinden van juli tot en met oktober 1968. Door het slechte weer liep de productie al snel vertraging op en was men in december nog niet klaar. Uiteindelijk werd de serie vier keer zo duur dan begroot, maar het eindresultaat mocht er zijn. Gemiddeld keken er vijf miljoen mensen - niet alleen kinderen - en was de waardering groot. Behalve in België was Floris ook te zien in Schotland en Oost-Duitsland, als de serie in kleur zou zijn gefilmd hadden waarschijnlijk meer landen de reeks aangekocht.

De West-Duitse zender ARD maakte in 1973 een remake onder de titel Floris von Rosemund met opnieuw Rutger Hauer in de hoofdrol, nu met lang haar. Plannen voor een tweede Nederlandse serie gingen om financiële redenen niet door, maar in 2004 kwam er wel een vervolg in de vorm van de speelfilm 'Floris'. Hierin speelt Michiel Huisman de kleinzoon van Floris. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
NOS (5 oktober - 21 december 1969 / 4 juli - 26 september 1971 / 10 juli - 25 september 1977 / 10 juli - 22 juli 1989 / 16 augustus - 31 augustus 2001 / 26 december 2005 - 6 januari 2006)
TV Gelderland (24 december - 26 december 1999)

Scenario
Gerard Soeteman

Muziek
Julius Steffaro

Uitvoering muziek
Promenade Orkest onder leiding van Gijsbert Nieuwland

Stunts
Stuntteam Hammy de Beukelaer

Regie
Paul Verhoeven

Productieleiding
Joop Visch

Producent
Max Appelboom

 


Met dank aan Garmt Koopmans (toen camera-assistent) voor het beschikbaar stellen van zijn fotocollectie en kranten- en tijdschriftartikelen.

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 juli 2022

© NOS

Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 60, 1969, NOS, Cor Witschge, Ton Lensink, Ida Bons, Paul van Gorcum, Hero Muller, Sacco van der Made