Toegankelijkheid

Skip to main content

Dungeons & Dragons (1987-1988)

Dungeons & DragonsDe zes vrienden Hank, Presto, Diana, Eric, Sheila en haar broertje Bobby stappen op de kermis nietsvermoedend in de attractie 'Dungeons & Dragons'. Maar het ritje neemt een onverwachte wending wanneer ze plotseling in een voor hen onbekende wereld staan. Hier lopen echte draken en tovenaars rond. Een dwergachtige figuur, de Dungeon Master (Tovermeester), schiet hen te hulp door elk een karaktereigenschap met een hulpmiddel te geven om zich te verdedigen. Hank krijgt een kruisboog van vuur en wordt de leider van de groep. Presto krijgt in zijn rol als magiër een toverhoed en Bobby wordt een barbaar met een grote knots.

Sheila kan als dief opereren dankzij een mantel waarmee ze onzichtbaar wordt, Diana wordt acrobate met een magische polsstok en ridder Eric tenslotte ontvangt een beschermend schild. En dat gebeurt allemaal in de eerste minuut van deze tekenfilm die gebaseerd is op het gelijknamige rollenspel. De zes vrienden proberen een weg naar huis te vinden, maar het zal een lange reis blijken te zijn waarbij ze onder andere monsters, tovenaars en fabeldieren tegenkomen. Het eenhoornveulentje Uni sluit zich bij de groep aan wanneer zij hem van een veelkoppige draak gered hebben. Af en toe verschijnt de Dungeon Master di ehet zestal helpt in de vorm van raadselachtige adviezen.

Deze hebben ze hard nodig, want de vriendengroep wordt ook nog achterna gezeten door Vengeor, een duistere wreker op een zwart vliegend paard die hen en de Dungeon Master wil verslaan. Er waren meer dan de uiteindelijke 27 afleveringen gepland, maar door geldgebrek werd de serie nooit voltooid. Hoe en wanneer de vrienden weer thuiskomen was dus niet te zien. Scenarioschrijver Michael Reaves heeft een laatste deel geschreven, maar deze slotaflevering is nooit verfilmd. Wel is er een hoorspel van gemaakt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
34 (27 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
AVRO (5 oktober 1987 - 28 maart 1988 / 2 mei - 29 september 1988)
Fox Kids (25 december 2000 - 23 februari 2001)

Alternatieve titel
Magiërs & Monsters

Creatie bordspel
Gary Gygax
Dave Arneson

Creatie tekenfilm
Kevin Paul Coates
Mark Evanier
Dennis Marks

Scenario
Michael Reaves
Katherine Lawrence
Paul Dini
Buzz Dixon
Mark Evanier
Steve Gerber
Jeffrey Scott

Ontwerp personages
Bob Kline
George Goode

Ontwerp decors
Bob Kline
Dennis Venizelos
Martin Shudler
Chris Lane

Muziek
Johnny Douglas
Jeremy Sweet
Robert J. Walsh

Regie
John Gibbs

Producenten
David H. DePatie
Lee Gunther
E. Gary Gygax
Maragret Loesch
Hank Saroyan

 


Publicatiedatum: 3 februari 2005
Laatste aanvulling: 14 april 2023

© Marvel Productions

AVRO, 1987, Jaren 80, Jaren 00, Fox Kids