Toegankelijkheid

Skip to main content

Dunderklumpen (1977)

DunderklumpenTijdens de midzomernacht, als de nachten kort en de dagen lang zijn, gaat de 9-jarige Jens met zijn ouders en jongere zusje Camilla op vakantie naar het hoge noorden van Zweden. Ze logeren in een huisje op het verlaten eiland Öhn, waar in het bos Dunderklumpen woont. Dit kleine mannetje voelt zich eenzaam en sluipt 's nachts het huisje van de familie Wolgers binnen. Op zoek naar vrienden ziet hij ziet daar de poppen van Camilla liggen, die wanneer hij ze aanraakt één voor één tot leven komen. De vier poppen worden door Dunderklumpen meegenomen naar zijn roeibootje, samen met een klein kistje waarvan Dunderklumpen denkt dat er een schat in zit.

DunderklumpenMaar Jens heeft alles gezien en gaat hen achterna, samen met zijn geitje Steroog. Als zijn vader merkt dat zijn zoon verdwenen is gaat ook hij op zoek, geholpen door de sprekende hommel Hommeles. Jens en zijn vader komen in een vreemde wereld terecht waar ze een verlaten huis dat kan praten en een brullende waterval tegenkomen. Ook leren ze de levende berg Jorm, de vriendelijke heks Bloemhaar en een gebochelde man met één oog kennen, die het kistje van Dunderklumpen wil stelen. Deze serie, waarin levende en getekende personages elkaar tegenkomen in het fraaie landschap van Zweden, was oorspronkelijk een speelfilm en draaide in 1974 in de Zweedse bioscopen.

DunderklumpenIn Nederland werd de film eerst op televisie uitgezonden als serie van zes delen. Een half jaar later, op 13 oktober 1977, ging de speelfilm alsnog in première en in 2013 was een gerestaureerde versie in de Nederlandse bioscopen te zien. Het gezin Wolgers was ook in het echt een gezin, en Beppe Wolgers speelde niet alleen de vader maar schreef ook het scenario. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als piratenkapitein Langkous, de vader van Pippi Langkous. Hij overleed in 1986 op 57-jarige leeftijd. Zijn dochter Camilla, die ook in Dunderklumpen meespeelt, beheert een aan hem gewijd museum in het Zweedse plaatsje Öhn.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
KRO (3 maart - 7 april 1977)
RTL 4 (8 januari 1992, als speelfilm)

Originele/alternatieve titel
Dunderklumpen!
De gelukzoeker met toverkracht

Scenario
Beppe Wolgers

Muziek
Toots Thielemans

Animatie
Per Åhlin
Tibor Beldy
Hans Åke Gabrielsson
Birgitta Jansson
Ib Steinaa
Per-Arne Svensson

Regie
Per Åhlin

Producent
Gunnar Carlsson

Nederlandse vertaling en regie
Marijke Philips

 


Publicatiedatum: 10 december 2005
Laatste aanvulling: 23 december 2013

© Euro-Centrafilm/Polyscope

KRO, RTL 4, Jaren 90, Jaren 70, 1977, Paula Majoor, Trudy Libosan, Ger Smit, Edwin Rutten