Toegankelijkheid

Skip to main content

Dossier Saffier en Staal (1980)

Dossier Saffier en StaalIn een groot oud huis op een eiland woont de 14-jarige Rob samen met zijn ouders en zijn kleine zusje Helen. Als hij op een avond zijn huiswerk aan het maken is staan opeens alle klokken op het zelfde moment stil. Rob wil het aan zijn ouders vertellen die Helen aan het voorlezen zijn maar als hij op haar slaapkamer komt vindt hij alleen zijn zusje. Zijn ouders lijken spoorloos verdwenen. Al snel staan er twee zonderlinge figuren voor de deur, een man en een vrouw die zich voorstellen als Staal en Saffier. Ze beschikken over telepathische gaven en maken deel uit van een geheimzinnig genootschap waarvan de agenten de naam van een metaal of edelsteen hebben.

Dossier Saffier en StaalStaal en Saffier ontdekken dat de verdwijning van Rob en Helens ouders iets te maken heeft met het kinderrijmpje "Ring around the rosie" dat ze samen voorlazen. De herkomst van het versje is niet bekend, het zou al in de 16de eeuw gemaakt zijn in een tijd dat het land geteisterd werd door de pest: 

Ring a-ring o' roses
A pocketful of posies
A tissue, a tissue
We all fall down!

Dossier Saffier en StaalIedere keer als het rijmpje hardop wordt voorgelezen in Helens kamer verschijnen er spookachtige beelden uit het verleden van het huis, zoals marcherende soldaten die "upstairs, downstairs!" scanderen. De agenten vermoeden dat de ouders van Rob en Helen door kwade krachten naar het verleden zijn gehaald. Het huis kan ook niet meer bereikt worden, een politieman die over de drempel stapt verdwijnt in het niets. Nadat de hulp van een derde agent, Lood, wordt ingeroepen en een reeks van geheimzinnige gebeurtenissen weten Staal en Saffier het mysterie op te lossen en worden Rob en Helen weer met hun ouders herenigd.

Van deze Engelse serie, die in totaal uit zes opdrachten voor Saffier en Staal bestond, zijn alleen de eerste zes afleveringen in Nederland vertoond. Met minimale middelen, zoals licht- en geluidseffecten, werden spannende effecten gecreeërd. Ook de zaken die zij moesten oplossen in de overige afleveringen hebben met tijdreizen te maken.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
34 (6 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
TROS (22 september - 13 oktober 1980)

Originele titel
Sapphire and Steel

Creatie en scenario
P.J. Hammond

Muziek
Cyril Ornadel

Regie
Shaun O'Riordan
David Foster
Don Houghton
Anthony Read

Producenten
Shaun O'Riordan
David Reid

 


Publicatiedatum: 6 maart 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Associated Television

TROS, Jaren 80, 1980