Toegankelijkheid

Skip to main content

Dora (vanaf 2003)

DoraIn deze op een computerspel gebaseerde serie leren kinderen onthouden, raden, oplossingen zoeken en de Engelse taal door de woorden die nodig zijn om een opdracht te vervullen na te zeggen. De ondernemende Dora gaat graag op ontdekkingsreis met haar aapje Boots. Haar sprekende rugzak zit vol met survivalgereedschap. Om hun doel te bereiken maken Dora en Boots gebruik van een verrekijker en een sprekende landkaart die hun in drie stappen de weg wijst. Kinderen worden hierin interactief meegenomen door onder andere de locaties die de Landkaart vertelt, aan Dora en Boots voor de televisie door te geven.

DoraWanneer er gevaar dreigt is het Dora's rugzak die hen hiervoor waarschuwt. Zo komt in elke aflevering Zwieber de Vos langs die iets van Dora en Boots probeert te stelen. Maar wanneer de kijkertjes een aantal keren de zin "Zwieber niet stelen" hebben geroepen is het gevaar geweken. Overige karakters die regelmatig langskomen, zijn Benny de stier en Isa de iguana. Doordat Tico de eekhoorn en Tucán de papegaai net als Dora een Zuid-Amerikaanse achtergrond hebben wordt er soms ook een beetje Spaans gesproken. Dora is ook af en toe te zien in de tekenfilmserie van haar neefje Diego, die samen met zijn zusje Alicia dieren in nood te hulp schiet.

In 2014 ging een vervolgserie van start, Dora and friends, waarin een iets oudere Dora naar de stad Playa Verdee is verhuisd. Haar beste vrienden zijn Pablo, Naiya, Alana, Emma and Kate. Sinds 9 maart 2015 is deze reeks ook in Nederland te zien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
178

Uitgezonden door
Nickelodeon (vanaf 12 maart 2003)

Originele/alternatieve titel
Dora the explorer
Dora and friends
Dora and friends: Into the city!

Creatie
Chris Gifford
Valerie Walsh
Eric Weiner

Scenario
Ashley Mendoza
Chris Gifford
Eric Weiner
Valerie Walsh

Muziek
Jed Becker
Chris Gifford
Steve Sandberg
Billy Straus

Regie
Arnie Wong
Gary Conrad
George S. Chialtas
Sherie Pollack

Producenten
Ashley Mendoza
Valerie Walsh
Steve Socki
Helena Uszac
Jeff DeGrandis
Chris Gifford
Brown Johnson
Eric Weiner
Miken Wong

Nederlandse stemmenregie
Maria Lindes

 


Publicatiedatum: 18 februari 2007
Laatste aanvulling: 2 augustus 2022

© Viacom International, Inc./Paramount Home Entertainment/Nickelodeon

Jaren 00, Nickelodeon, 2003, Maria Lindes, Fred Butter, Fred Meijer, Dieter Jansen