Toegankelijkheid

Skip to main content

Don Quichot (1981-1982)

Don QuichotIn 1605 publiceerde Miguel de Cervantes "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha", oftewel "De scherpzinnige edelman Don Quichot van La Mancha". Het boek was direct een doorslaand succes. Tien jaar later, in 1615, volgde een tweede deel dat ook door Cervantes werd geschreven. Het verhaal is vele malen verfilmd, de eerste keer al in 1903. Ook de televisie ontdekte Don Quichot en sinds de jaren '50 zijn er diverse series gemaakt, waaronder deze Spaanse tekenfilm. De makers hebben getracht de boeken zo natuurgetrouw te verfilmen. Hoofdpersoon is Alonso Quijano, een edelman die in La Mancha woont, samen met zijn nichtje, huishoudster, paard en een hazewindhond.

Don QuichotHij leest graag ridderromans, een genre dat begin 17de eeuw zeer populair was. Zijn fantasie slaat echter op hol wanneer hij begint te denken dat de wereld betoverd is en hijzelf een ridder. Alonso verandert zijn naam in Don Quichot en besluit op zijn paard, dat hij de naam Rossinante geeft, de wereld in te trekken. De meeste mensen die hij tegenkomt lachen hem uit, maar in de arme boer Sancho Panza vindt hij een trouwe dienaar die hem als schildknaap op zijn avontuurlijke reizen begeleidt. Toch snapt ook Sancho Pancha niet waarom Don Quichot een aantal windmolens, die hij voor boosaardige reuzen aanziet, wil aanvallen.

Don QuichotOmdat een ridder volgens Don Quichot niet zonder grote liefde kan laat hij zijn oog vallen op een boerendochter uit een nabijgelegen dorp. Ze heet Aldonza Lorenzo maar die naam vindt hij te gewoon, daarom noemt hij haar zonder dat ze het zelf weet Dulcinea, prinses van El Toboso. In het boek wordt zij alleen genoemd, in de tekenfilm is ze ook te zien. Opvallend detail aan deze serie is dat Cervantes er zelf ook in voorkomt. Zo is te zien hoe hij de beginregels van zijn boek schrijft, die tevens de songtekst van de begintune vormen. In 1997 werd de serie opnieuw gemonteerd tot een speelfilm door de zoon van de regisseur, Cruz Delagdo Jr.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
VARA (8 januari 1981 - 25 december 1982)

Originele titel
Don Quijote de la Mancha

Creatie
Miguel de Cervantes (boeken "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" en "Segunda parte del ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha")

Scenario
Gustavo Alcalde

Tekstuele supervisie
Guillermo Diaz-Plaja

Muziek
Antonio Areta
Juan Pardo

Regie
Cruz Delgado

Producent
José Romagosa

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 13 maart 2017

© Romagosa International

VARA, Jaren 80, 1981, Maria Lindes, Trudy Libosan, Paul van Gorcum, Jan Anne Drenth