Toegankelijkheid

Skip to main content
Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Maria Lindes
 

geen foto beschikbaarMaria Lindes volgde de kleinkunstcursus van de Nederlandse Radio Unie. Na in de jaren zestig te hebben meegewerkt aan enkele cabaretvoorstellingen van het spraakmakende cabaret Lurelei, legde zij zich toe op het hoorspel. Zij leende haar stem aan talloze tekenfilmfiguren en regisseerde bovendien de Nederlandse versie van grote Disney-films als Pocahontas, De klokkenluider van de Notre Dame, Hercules, Chicken Little, Cars 2 (Mama Topolino) en The Incredibles (Mevrouw Hogendoorn). Voor DreamWorks deed Lindes stemmen in de Shrek-films.

In de serie De Freggels sprak ze de stem in van Jet en van Ma Griezel en in Wickie de Viking verzorgde ze ook diverse stemmen, onder andere die van de moeder van Wickie. Ze verzorgde ook enkele stemmen in My Little Pony: Vriendschap is betoverend, onder andere die van de burgemeester van Ponyville en Granny Smith. Ook was ze de stem van Akka. Gans uit de tekenfilmserie 'Niels Holgersson' en de Nederlandstalige stem van Akku in de Zweedse film Misa en de wolven (2003). Ook deed Lindes de stem van May Parker in de televisieserie over Spider-Man: Ultimate Spider-Man

Lindes won in 2010 de Zilveren Koe voor haar bijdrage aan het niveau van de nasynchronisatie in Nederland. Eerdere winnaars van deze prijs zijn Paul van Gorcum (2004), Marjolein Algera (2005), Fred Meijer (2006) en Jan Nonhof (2009).

Tekst: Wikipedia