Toegankelijkheid

Skip to main content

Doctor Who (1975-1986)

Doctor WhoHoewel vrijwel iedere populaire televisieserie uit Groot-Brittannië ook in Nederland wordt uitgezonden zag het er lang naar uit dat Doctor Who hier nooit te zien zou zijn. Opgezet als een educatieve jeugdserie werd de eerste aflevering al in 1963 uitgezonden. Pas na ruim 10 jaar en vanaf aflevering 382 (!) waren de belevenissen van de Doctor ook hier te zien. Hij is ongeveer 750 jaar oud en afkomstig van de planeet Gallifrey waar "time lords" de tijd controleren en ingrijpen wanneer de toekomst verstoord dreigt te raken. Met de TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), een ruimteschip in de vorm van een blauwe politietelefooncel, kan de Doctor door zowel tijd als ruimte reizen.

Doctor WhoEen opvallende eigenschap van time lords is dat ze zichzelf in een andere gedaante kunnen veranderen wanneer ze hun einde voelen naderen. Tegen de tijd dat Doctor Who in Nederland was te zien, was dat al drie keer gebeurd. Deze Doctor (overigens altijd "The Doctor" genoemd, zijn naam is niet bekend, vandaar Doctor Who = Doctor Wie?) had krulharen en droeg altijd een slappe hoed en een lange sjaal. Hij werd op zijn tijdreizen vaak vergezeld door 'gewone' mensen, zoals de journaliste Sarah Jane en de stewardess Tegan. Zijn tegenstanders waren meestal monsters van andere planeten waarvan de Daleks het bekendst zijn geworden.

Doctor WhoMidden jaren '70 was de serie enorm populair in Engeland, niet in de laatste plaats door hoofdrolspeler Tom Baker. Iedere episode bestond uit meerdere afleveringen, vaak eindigend met een spannende cliffhanger, die samen een afgerond verhaal vormden. Toch was er ook kritiek vanuit conservatieve hoek. Men vroeg zich af of de serie niet veel te eng was voor de jeugd, wat er toe leidde dat in Nederland de uitzendtijd werd verschoven van 7 uur naar half 8. Het lijkt erop dat de TROS niet goed wist hoe de serie in hun uitzendschema op te nemen, want de uitzendingen waren onregelmatig en niet alle episoden werden uitgezonden.

Doctor WhoNa één jaar verdween Doctor Who alweer van het Nederlandse scherm, om na negen jaar terug te keren als middagtelevisie. De Doctor was intussen opnieuw van gedaante veranderd en werd nu gespeeld door Peter Davison, bekend uit de dierenartsserie James Herriott. Ook nu weer werden afleveringen zonder regelmaat uitgezonden en na 9 episoden werd de serie stopgezet. In Engeland was Doctor Who tot 1989 te zien en is daar uitgegroeid tot een echte televisieklassieker. In 1996 verscheen een televisiefilm en in 2005 is een geheel nieuwe reeks van start gegaan. De VARA heeft enkele afleveringen uitgezonden, maar zonder veel succes.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
656 (70 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
TROS (28 juli 1975 - 20 september 1976 / 30 september 1985 - 7 juli 1986)

Scenario
Terrance Dicks
Robert Holmes
Bob Baker
Dave Martin
Gerry Davis
Robert Banks Stewart
Louis Marks
Robin Bland
Terry Nation
Christopher H. Bidmead
Terrence Dudley
Christopher Bailey
Eric Saward
Barbara Clegg
Johnny Byrne

Muziek
Ron Grainer
Dudley Simpson
Peter Howell
Paddy Kingsland

Regie
Christopher Barry
Rodney Bennett
Michael E. Briant
Douglas Camfield
David Maloney
Barry Letts
John Black
Peter Grimwade
Peter Moffatt
Fiona Cumming
Ron Jones

Producenten
Philip Hinchcliffe
John Nathan-Turner
Barry Letts

 


Publicatiedatum: 25 mei 2006
Laatste aanvuling: 24 maart 2022

© BBC/Memphis Belle 

TROS, Jaren 80, Jaren 70, 1975