Toegankelijkheid

Skip to main content

Doctor Snuggles (1979-1981)

Doctor SnugglesDoctor Snuggles, de vriendelijke en optimistische uitvinder die altijd voor iedereen klaarstaat, is ontstaan in 1962 toen de Britse Jeffrey O´Kelly een verhaal bedacht over de kameleon Mooney Snuggles. Het zou nog tot 1969 duren voordat hij zijn werk aan anderen liet lezen. De kameleon was inmiddels veranderd in een uitvinder. Hoewel er plannen waren om van het personage boeken en tekenfilms uit te geven werden deze nooit gerealiseerd. Jeffrey O´Kelly had een duidelijk idee hoe doctor Snuggles er uit zou moeten zien - ronde vormen, gestreepte broek, vlinderstrikje - en wees daarom een aanbod van de Disney studio’s af die het personage van hem wilde kopen.

Doctor SnugglesAngela, zijn echtgenote, ontwierp een pop van doctor Snuggles die de basis vormden voor de illustraties die Nick Price maakte. De Nederlandse producent Joop Visch van filmmaatschappij Polyscope wilde deze tekeningen en de bijbehorende verhalen wel verfilmen. Zo werd Doctor Snuggles een Brits-Nederlandse co-productie die als eerste in Nederland te zien was. Andere landen volgden al snel want nadat de tekenfilm bekroond was met een zilveren medaille op het International Film and Television Festival in de categorie kinderserie, werd de reeks door 20 televisiestations uit de gehele wereld aangekocht.

Doctor SnugglesIn zijn schuur Krikkety Krak vindt doctor Snuggles allerlei wonderlijke dingen uit, samen met zijn assistent Dennis de das. Ze krijgen daarbij hulp van Kwiffie de eend, Ed de eekhoorn en de altijd ondeugende muis Nobby. Met zijn uitvindingen wil hij graag mensen en dieren en zelfs bomen helpen, maar er gaat nogal eens wat fout. Dit tot ongenoegen van zijn huishoudster juf Netjes. Speciaal om haar te helpen vindt doctor Snuggles een robot uit die de naam Mathilda Blikvanger krijgt. Dat de verhalen al in de jaren '60 zijn ontstaan blijkt uit de psychedelische elementen, zoals de veelkleurige paddestoel die iedereen die er mee in aanraking komt verandert in een vlinder.

De 13 afleveringen van 25 minuten konden ook uitgezonden worden in delen van vijf of tien minuten. Er bestaan al jaren plannen om een nieuwe serie en een speelfilm rond doctor Snuggles te maken. In 2002 werd een korte film van vijf minuten gemaakt die in 2007 op YouTube werd gezet, waar doctor Snuggles ook een eigen YouTube-kanaal heeft.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
AVRO (1 oktober 1979 - 24 april 1981 / 1 mei 1981 - 19 december 1982 / 12 juni 1983 - 20 januari 1984)
Kindernet (28 september 1990 - 20 december 1996)

Alternatieve titel
Dr. Snuggles

Creatie
Jeffrey O'Kelly

Scenario
Douglas Adams
Richard Carpenter
John Lloyd
Paul Halas

Ontwerp personages
Nick Price
Angela Bloxham

Muziek
Ken Leray

Begintune gezongen door
Kinderkoor De Spettertjes onder leiding van Lidy Peters

Animatieregie
Tsuguyuki Kubo

Regie
Joop H. Visch

Producent
Joop H. Visch

Nederlandse stemmenregie
Frans Voordrecht

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Polyscope/Jeffrey O'Kelly/AVRO

AVRO, 1979, Jaren 70, Kindernet, Trudy Libosan