Toegankelijkheid

Skip to main content

Dappere Dodo (1955-1964)

Dappere DodoHet marionettentheater van Bert Brugman was al betrokken bij de experimentele televisie-uitzendingen die Philips eind jaren ’40 vanuit Eindhoven verzorgde. Het theater was op 23 januari 1923 opgericht, en had sinds 1930 een eigen zaal in de Van Breestraat in Amsterdam. Op uitnodiging werden door het hel land voorstellingen voor volwassenen gegeven. Dit waren vooral zangspelen en opera’s met live muziek. Inmiddels getrouwd met zangeres Frieda Frowein en met een tweede generatie poppenspelers was het theater van Bert Brugman uitgegroeid tot een familiebedrijf.

Dappere DodoOp 20 maart 1950, ruim een jaar voordat de televisie in Nederland van start ging, verzorgde de AVRO als eerste omroep op het Europese vasteland een demonstratie van kleurentelevisie. Hiervoor gaf het marionettentheater een voorstelling. Terwijl het succes zich uitbreidde naar het buitenland met tournees door onder andere Zwitserland, Indonesië en Suriname ging de Nederlandse televisie echt van start op 2 oktober 1951. De VARA debuteerde op 9 oktober en vroeg hiervoor het marionettentheater. Speciaal voor deze uitzending had Willy van Hemert het poppenspel Twee cameraatjes geschreven.

Dappere DodoHet toepasselijke verhaal ging over de voorbereidingen in een televisiestudio. Het marionettentheater zou pas echt televisiegeschiedenis schrijven toen Bert Brugman van de KRO in 1955 het verzoek kreeg een reeks kinderprogramma’s te maken. Zo werden de avonturen bedacht van Dappere Dodo, zijn beste vriend Kees, de kapitein, ome Harkie, juffrouw Vulpen en opa Buiswater. Aan boord van het schip De Schele Zeemeermin ontmoetten Dodo en zijn vrienden wonderlijke figuren tijdens zijn reizen over de wereld. Het gezin Brugman maakte en bespeelde alle poppen en decors, en sprak tevens alle stemmen in.

Dappere DodoIedere aflevering duurde ongeveer 10 minuten en werd live uitgezonden vanuit Studio Irene in Bussum. Ook werden er voorstellingen in het land gegeven. Hoewel nog maar weinig mensen in de jaren ’50 televisie hadden werd er in groten getale gekeken, vaak verzamelden kinderen zich voor het enige toestel in de buurt. Kindertelevisie was nieuw en de verhalen namen de kijkers mee op avontuur. Hoe populair de allereerste kinderserie was bleek uit de negende uitzending van 12 oktober 1955. Na afloop liet omroepster ‘tante’ Hannie Lips een fietsvlaggetje zien met het portret van Dodo.

Dappere DodoWie haar een briefje stuurde zou ook een vlaggetje krijgen, maar de KRO had niet gerekend op meer dan 15.000 verzoeken. Vele brieven bevatten collectieve aanvragen van twee tot wel veertig kinderen, en in de KRO gids werd opgeroepen geen brieven meer te sturen. Voor Bert Brugman was het lastig om iedere keer iets nieuws te verzinnen, ook omdat Dodo vrij braaf was en iedere aflevering iets “dappers” moest doen. Na vijf jaar vertrok Dodo naar Amerika waar hij een contract had gekregen om in de Perry Dodo Show op te treden. Na ruim twee jaar keerde hij weer terug op de Nederlandse televisie.

In de tussentijd had Bert Brugman nieuwe poppenseries gemaakt waaronder Tom Poes en later Buffalo Bill. Hij overleed op 95-jarige leeftijd op 19 juli 1992, maar Het Nederlands Marionettentheater bestaat nog altijd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
75

Uitgezonden door
KRO (3 februari 1955 - 13 februari 1960 / 5 september 1962 - 20 mei 1964)

Tekst
Bert Brugman

Poppenspel
Poppentheater Bert Brugman

Muziek
Willy François
Fred Bredschneyder

Begintune gezongen door
Kinderkoor De Karekieten onder leiding van Willy François

Regie
Bert Brugman
Tineke Roeffen
Ria Dohmen
Wim Bary

Productie
Jan Braakhuis

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© KRO/Het Nederlands Marionettentheater

KRO, Jaren 50, Jaren 60, 1955