Toegankelijkheid

Skip to main content

Darkwing Duck (1997)

Darkwing DuckHoewel nog altijd populair werd besloten dat er na 100 afleveringen en een speelfilm een einde moest komen aan DuckTales. Als opvolger dacht men aan een reeks met Dagobert Duck als superheld. In de aflevering "The masked mallard" was hij al even te zien gemaskerde held. Maar omdat iedereen Dagobert Duck toch vooral kent als de gierigste en rijkste eend ter wereld werd dit idee afgekeurd. Een nieuw personage zou de rol van superheld moeten vervullen, wel weer gesteund door de stuntelige piloot Turbo McKwek. Met een knipoog naar Batman werd een nieuwe stad gecreëerd, St. Eendert, waar Willem Woerd 's nachts verandert in een strijder tegen het kwaad.

Voor de naam van de nieuwe superheld werd een prijsvraag uitgeschreven. De winnende inzending was Dark Wing, wat in de uiteindelijk versie Darkwing Duck zou worden. In tegenstelling tot andere helden moet Darkwing Duck het niet hebben van bijzondere krachten maar vooral van zijn slimheid. Bovendien krijgt hij ook hulp van anderen. Naast Turbo McKwek zijn dat zijn geadopteerde dochter Kwekkelien en hun verlegen maar intelligente buurjongetje Koentje. Darkwing Duck werkt soms ook samen met J. Edgar Mover, directeur van S.H.U.S.H., een organisatie die misdaad bestrijdt en zo geheimzinnig is dat niemand weet waar de afkorting voor staat.

Darkwing DuckZonder schurken geen superheld, en die zijn er in alle soorten en maten. Onder de terugkerende slechteriken bevinden zich onder andere professor Bladgroen, die na een mislukt experiment door het leven gaat als half eend en half plant, Megavolt, een door elektriciteit geobsedeerde rat en Negaduck, het evenbeeld van Darkwing Duck maar verder in alles zijn tegenpool. De makers hebben veel humor in de serie gestopt, en dat zal ongetwijfeld mee hebben geholpen aan het succes van de flapperende eend. Uiteindelijk zou hij in meer dan 90 afleveringen op geheel eigen wijze de misdaad bestrijden. Of om met de titelheld te spreken: Laten we lekker link gaan doen!
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
91

Uitgezonden door
RTL 4 (3 februari - 22 december 1997)
SBS6 (24 oktober - 20 december 2001)
Net5

Creatie
Tad Stones

Ontwerp personages
Tom Bird

Muziek
N. Sharp
Philip Giffin

Regie
Tad Stones 

Producenten
Alan Zaslove
Tad Stones
James T. Walker

Nederlandse stemmenregie
Hans Hulshof
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 5 februari 2008
Laatste aanvulling: 1 november 2015

© Walt Disney Productions

Net5, RTL 4, SBS6, Jaren 90, Jaren 00, 1997, Maria Lindes, Trudy Libosan, Walt Disney, Arnold Gelderman, Stan Limburg, Jan Nonhof, Just Meijer, Laura Vlasblom, Olaf Wijnants