Toegankelijkheid

Skip to main content

Boefjes, De (1975-1976)

De BoefjesDe eerste aflevering van De Boefjes werd in 1922 gemaakt, lang voordat er televisie was. De reeks was een idee van producent Hal Roach, bekend van Laurel & Hardy, en was onder de titel Our Gang als voorprogramma in de bioscoop te zien. De serie sloeg direct aan, zeker toen er vanaf 1929 ook afleveringen met geluid werden gemaakt. Alle hoofdrollen werden gespeeld door kinderen die samen opgroeien. Ze zijn heel avontuurlijk ingesteld en doen vaak volwassenen na. Zo beginnen ze een taxibedrijf, houden een racewedstrijd en gaan als brandweermannen aan de slag. In de loop der jaren werden kinderen die te oud werden vervangen door nieuwe acteurtjes.

De BoefjesDe kinderen kregen meestal geen scenario te zien - sommigen konden nog niet eens lezen - maar werd verteld wat ze moesten doen, zodat hun spel vaak natuurlijk overkwam. Na 220 korte en 1 lange aflevering kwam er in 1944 een einde aan de reeks. Hal Roach had de rechten al een paar jaar eerder verkocht, maar kocht ze begin jaren '50 terug, al mocht hij de naam Our Gang niet meer gebruiken. Afleveringen die tussen 1927 en 1938 waren gemaakt werden opnieuw gemonteerd en vanaf 1955 als The Little Rascals op televisie uitgezonden. Vooral de afleveringen met Spanky, Buckwheat, Alfalfa en de hond Petey, herkenbaar aan de cirkel rond zijn oog, sloegen bij het publiek aan.

De BoefjesNog eens 20 jaar later waren hun avonturen ook in Nederland te zien. En met succes, want de serie is sindsdien nog regelmatig herhaald. In 2002 interviewden de makers van het VPRO-filmprogramma Stardust Junior één van de originele boefjes: Shirley Jean Rickert, toen 5 jaar, ten tijde van het interview een hoogbejaarde dame. Over haar tijd als 'boefje' vertelde ze: "Je voelde je net Alice in Wonderland. Je had een heleboel leuk speelgoed en ging op de set naar school. We moesten elke dag een uur lang ontspannen en lol maken. Je had drie uur school en bij elkaar vier uur voor de camera. Het is geweldig om op mijn leeftijd nog als kind beroemd te zijn.

Ik heb mijn eigen website en krijg mail uit de hele wereld. Dat is echt heel erg leuk." Shirley Jean Rickert overleed in 2009, 82 jaar oud.

 

Informatie

Aantal afleveringen
88

Uitgezonden door
TROS (15 januari 1975 - 16 april 1976)
VARA (22 december 1982 - 29 november 1985)
VPRO (8 juli 1990 - 19 augustus 2003)

Originele/alternatieve titel
The Little Rascals
De Kleine Boefjes (dvd-release)

Scenario
Robert A. McGowan
Robert F. McGowan
Hal Roach
Art Lloyd
H.M. Walker

Muziek
Leroy Shield

Regie
Robert A. McGowan
Robert F. McGowan
Gordon Douglas
James W. Horne
Ray McCarey
Gus Meins
Fred C. Newmeyer
James Parrott
Nate Watt

Producenten
Hal Roach
Robert F. McGowan

 


Publicatiedatum: 26 november 2005
Laatste aanvulling: 22 juli 2012

© Hal Roach Studios Inc.

VARA, TROS, VPRO, Jaren 70, 1975, Villa Achterwerk