Toegankelijkheid

Skip to main content

Bluffers, De (1986-1987)

De BluffersErgens op aarde ligt het land Bluffonië, het land van de Bluffers. Ooit was Bluffonië een echt paradijs met meren, bossen en rivieren. Dat was voordat Clandestino kwam, een steenrijke en oppermachtige heerser die alle mensen verjoeg. Clandestino vernielde het land en maakte er een eentonige, kale vlakte van. Hij verbouwde het kleine kasteel met zijn torentjes tot een reusachtig lelijk fort. Daar woont hij samen met zijn waakhond Dull en zijn butler, de robot Sillikoon. Op de donkerste plek van zijn burcht heeft Clandestino de bron van zijn macht en rijkdom verborgen: het geheim van het alles willen hebben. Niemand durft het tegen Clandestino op te nemen, behalve de Bluffers.

De BluffersDeze dieren wonen in het bos, de enige plek die Clandestino niet heeft weten te verwoesten. De Bluffers doen er alles aan Clandestino te dwarsbomen, die op zijn beurt van alles probeert om de Bluffers te verjagen. Dankzij de slimme Sillikoon lukt hem dat bijna, maar de Bluffers zijn hem telkens te vlug af. Zij proberen er achter te komen wat Clandestino nu verbergt in zijn burcht, maar wat zijn grote geheim precies was werd nooit onthuld.
Deze tekenfilm is een Nederlandse productie, en dat is onder andere te zien aan het bos waar de bluffers wonen: vanuit de lucht gezien heeft het de vorm van de kaart van Nederland.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
AVRO (7 oktober 1986 - 24 maart 1987 / 5 juni - 28 augustus 1989 / 24 juni - 16 september 1991)
RTL 4 (2 oktober - 18 oktober 2000)

Creatie
Frank Fehmers, naar een idee van Gene Deitch

Scenario
Richard Felgate

Ontwerp personages
Michael Jupp

Muziek
Eric Jan Harmsen

Openingstekst gesproken door
Kas van Iersel

Regie
Frank Fehmers

Producenten
Frank Fehmers
Gene Deitch

Nederlandse dialogen en liedjes
Frank Fehmers
Jan Derk Beck
Arnold Gelderman

Nederlandse dialoogregie
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© Frank Fehmer Productions/Dice

AVRO, RTL 4, Jaren 80, 1986, Arnold Gelderman, Pebble TV, Coen Flink