Toegankelijkheid

Skip to main content

Beertje Colargol (1968-1975)

Beertje ColargolVoor haar zoontje bedacht Olga Pouchine verhaaltjes voor het slapen gaan over Colargol, een beertje dat van zingen houdt. Ze was bevriend met Victor Villien die de vertellingen zo charmant vond dat hij ze bewerkte tot een muzikaal hoorspel voor kinderen. Hiervoor werkte hij samen met Mireille, een Franse zangeres en componiste. Haar muziek zou uiteindelijk ook in televisieserie te horen zijn, waaronder de bekende begintune. In 1961 verschenen de eerste avonturen op LP, en er zouden er nog 9 volgen. Nadat de Franse televisie Victors voorstel voor een televisieserie had afgewezen, ging hij met zijn plannen naar de filmproducent Albert Barillé.

Beertje ColargolHij was wel enthousiast en gaf de Poolse animator Tadeusz Wilkosz, die al grote bekendheid had met zijn poppenfilms, de opdracht voor een serie films van 15 minuten. De ontwerpen voor de personages moesten wel eerst goedgekeurd worden. Vooral Colargol was een zware opgave en Tadeusz moest zijn uiterlijk telkens aanpassen. Pas bij zijn 30ste voorstel kon het project van start gaan. De serie zou zeer kostbaar worden, naar verluidt kostte een aflevering van een kwartier 50.000 dollar. De techniek waarbij beeldje voor beeldje wordt gefilmd was zeer tijdrovend en enkele figuren, zoals de vogels, waren geen poppen maar aparte stukjes tekenfilm.

Beertje ColargolAl bij deel twee hadden de makers hier een zware klus aan, als Colargol zittend op een kleed door de lucht vliegt dat door de vogels gedragen wordt. Zij brengen hem naar de Koning van de Vogels omdat hij wil zingen maar een slechte stem heeft. Van de koning krijgt hij een magisch fluitje dat hem prachtig laat zingen. Colargol sluit zich aan bij circus Pimoulu waar hij optreedt als de zingende beer. Zijn ouders missen hem maar de circusdirecteur wil hem niet laten gaan. Dankzij Raaf 12 weet hij te ontsnappen en terug te keren naar het Bloesembos. Voor Colargol was dit slechts het begin van zijn avonturen die hem onder andere naar het Wilde Westen en zelfs naar de maan zouden brengen.

Beertje ColargolIn de vierde reeks maakt hij een wereldreis en brengt hij zelfs een bezoek aan Nederland, wanneer hij samen met Raaf 12 op zoek is naar Hector de ruimterat. Hoewel de AVRO als eerste een aflevering uitzond met als titel 'De morgen van de teddybeer', werd de serie pas echt populair toen de VPRO de reeks ging uitzenden. Na tien ondertitelde afleveringen werden deze opnieuw uitgezonden, maar nu voorzien van een Nederlandse nasynchronisatie. Het was de eerste samenwerking tussen Paul Haenen en Wim T. Schippers, die een paar jaar later Ernie en Bert uit Sesamstraat hun stemmen zouden geven.

De serie was zo populair dat er in 1974 zelfs een theatervoorstelling van werd gemaakt, "Beertje Colargol in Televisieland".

 

Informatie

Aantal afleveringen
53

Uitgezonden door
AVRO (21 augustus 1968)
VPRO (10 februari 1972 - 23 september 1975)
NOS (3 juni - 26 augustus 1979)
Kindernet (22 maart - 31 oktober 1990)

Originele/alternatieve titel
Les aventures de l'ours Colargol
Jeremy the bear
Barnaby the bear
De avonturen van beertje Colargol

Creatie
Olga Pouchine

Scenario
Albert Barillé
Victor Villien

Ontwerp personages
Tadeusz Wilkosz

Muziek
Mireille
Jean-Michel Defaye

Begintune gezongen door
Janine van Elzakker

Liedjes gezongen door
Kinderkoor De Schellebellen onder leiding van Paula van Alphen

Regie
Tadeusz Wilkosz
Jadwiga Kudrzycka
Krystyna Dobrowolska
Janina Hartwig
Lucjan Dembinski
Teresa Badzian
Eugeniusz Ignaciuk
Anna Harda
Dariusz Zawilski
Marian Kiełbaszczak
Edward Sturlis

Producent
Albert Barillé

Nederlandse bewerking
Ton Hasebos

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 10 augustus 2013

© SeMaFor/Procidis

AVRO, VPRO, Kindernet, Jaren 60, NOS, 1968, Wim T. Schippers, Paul Haenen