Toegankelijkheid

Skip to main content

Beatles, The (1966-1967)

The BeatlesMidden jaren '60 waren The Beatles zo populair dat een eigen televisieserie een logisch vervolg leek op 'A hard day's night' en 'Help!', de twee speelfilms die de groep uit Liverpool al in 1964 en 1965 had gemaakt. Omdat The Beatles daar geen tijd voor hadden werd gekozen voor een tekenfilm. Uniek, omdat niet eerder van bestaande mensen een tekenfilmserie was gemaakt. Bedenker Al Brodax had in 1963 al de rechten verworven voor een serie, maar pas nadat The Beatles in Amerika waren doorgebroken kon hij het project financieel rond krijgen. Iedere aflevering werd in twee delen opgedeeld, die elk de titel kregen van een Beatlesnummer. Uiteraard was dat nummer ook te horen.

The BeatlesIn hun getekende avonturen kreeg de groep te maken met voor de hand liggende situaties, zoals gillende fans die hen achtervolgden, maar ook met ongewone, waaronder ontmoetingen met een verliefde inktvis en spoken die uiteindelijk grote Beatlesfans blijken te zijn. Daarnaast werd elke aflevering ook voorzien van twee "sing-a-longs". De tekst van het nummer kwam daarbij in beeld komt zodat iedereen kon meezingen. Om een zo groot publiek aan te spreken werden de verhalen in landen over de hele wereld gesitueerd. De serie was een groot succes, wat natuurlijk ook te danken was aan de populariteit van de echte Beatles.

The BeatlesNaar verluidt waren de groepsleden en vooral hun manager Brian Epstein niet tevreden met de stemacteurs die hun Britse accenten karikaturaal nadeden. Het Amerikaanse publiek vond het prachtig, maar in eigen land werd de tekenfilm pas in de jaren '80 door MTV voor het eerst uitgezonden. Het succes van de serie leidde uiteindelijk tot de voor de bioscoop gemaakte tekenfilm 'Yellow Submarine' in 1968, waar de groep wel tevreden over was. Er zit ook een Nederlands tintje aan deze televisieserie: het Amsterdamse Cine Center was één van de studio's die aan de tekenfilm meewerkte.

 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
AVRO (21 mei 1966 - 30 augustus 1967)

Creatie
Al Brodax

Ontwerp personages
Peter Sander

Scenario
Dennis Marks
Jack Mendelsohn
Heywood Kling
Bruce Howard

Regie
Jack Stokes
Snav Sniekus
Bob Godfrey
John Dunn
Frank Andrina
Tom MacDonald
Graham C. Sharpe
Ron Campbell
Ray Leach

Producenten
Al Brodax
George Dunning
Jack Gettles
Mary Ellen Stewart

 


Publicatiedatum: 28 april 2005
Laatste aanvulling: 30 januari 2018

© King Features Production

AVRO, Jaren 60, 1966