Toegankelijkheid

Skip to main content

Babar (1990-1993)

BabarHet Franse echtpaar Jean de Brunhoff en Céleste Sabourad had na hun huwelijk in 1924 drie kinderen kregen. Voor het slapen gaan vertelde Céleste hen zelfbedachte verhaaltjes over het olifantje Babar, die Jean inspireerde tot het maken van een boekje. Behalve de tekst maakte hij ook de illustraties. In 1931 werd het eerste deeltje van Babar uitgegeven, dat al snel een succes werd, en er zouden nog zes boeken volgen. Ook buiten Frankrijk werden de avonturen van het olifantje populair, al moest Nederland tot 1947 wachten voor de eerste vertaling. Jean was toen al overleden, maar zijn zoon Laurent zette het werk van zijn vader voort en heeft tientallen vervolgen gemaakt.

BabarIntussen was Babar ook op televisie te zien, in Nederland voor het eerst in 1969. Deze poppenserie werd tot 1972 uitgezonden door de NCRV als onderdeel van het programma De Kijkkastman. Eind jaren '80 werd een Frans-Canadese tekenfilmreeks gemaakt gebaseerd op de originele boeken. In het eerste deel is te zien hoe het jonge olifantje Babar het oerwoud ontvlucht nadat zijn moeder is doodgeschoten door een jager. In de stad ontmoet hij een oude dame die zich over hem ontfermd, en van wie hij zijn bekende groene kostuum krijgt. Maar Babar kan de jungle niet vergeten en als hij groot is keert hij terug.

BabarHij raakt bevriend met het aapje Zephir en trouwt met zijn nichtje Céleste. Babar sticht Célestestad en wordt zelfs koning van Olifantland, waar hij te maken krijgt met de gemene neushoornsoldaten onder leiding van heer Rataxes. De tekenfilmserie is in de hele wereld een succes geworden. Na 65 afleveringen, een kerstspecial en twee speelfilms volgden in 2000 nog eens 13 nieuwe delen, en in 2010 een vervolg in 3-D Babar en de belevenissen van Badou, over de kleinzoon van Babar. Laurent de Brunhoff heeft tot 2003 nieuwe boeken over Babar gemaakt, waarvan er meer dan 8 miljoen zijn verkocht.

 

Informatie

Aantal afleveringen
78

Uitgezonden door
VPRO (7 oktober 1990 - 27 juni 1993 / 4 juli 1993 - 18 maart 1994 / 6 juli - 11 december 2009)

Alternatieve titel
Babar het olifantje

Creatie
Jean de Brunhoff
Laurent de Brunhoff

Scenario
Alex Boon
David Finley

Muziek
Milan Kymlicka

Regie
Larry Jacobs
Raymond Jafelice
Laura Shepherd

Producenten
Michael Hirsh
PatricK Loubert
Clive A. Smith

Nederlandse bewerking
Kees Prins
Frank Ketelaar

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal voor de scan van de videohoes

Publicatiedatum: 12 mei 2005
Laatste aanvulling: 21 januari 2015

© Nelvana Ltd./Ellipse/France 3

VPRO, 1990, Jaren 90, Villa Achterwerk, Kees Prins