Toegankelijkheid

Skip to main content

Axel Nort (1967-1968)

Axel NortDe Vlaamse serie Axel Nort is gebaseerd op een artikel uit het Nederlandse tijdschrift 'De Groene Amsterdammer'. Daarin stond dat een Engelse dame via haar straalkacheltje naar de BBC luisterde. Dit berichtje inspireerde scenarist Louis De Groof tot het maken van een dectectiveserie met als hoofdpersoon detective Axel Nort. Met zijn geruite kleding en rijdend in een 2 pk-tje heeft hij meer weg van Sherlock Holmes dan van James Bond. Zijn hulp wordt ingeroepen wanneer het straalkachteltje wordt gestolen van Nora Pintens, waarmee zij de Gewestelijke Radio Omroep kon ontvangen.

Axel NortSamen met zijn trouwe helper Dirk Talboom, zoon van de commissaris en student criminologie, gaat Axel Nort op onderzoek uit. De zoektocht leidt naar Sam Suffie (een woordgrapje "ça me suffit" oftewel "het is genoeg"), de eerste eigenaar van het kacheltje dat teruggevonden wordt maar waar geen radiogeluiden meer uitkomen. Via Sam komen de speurders op het spoor van een internationale handel van gestolen diamanten onder leiding van de geheimzinnige Mister Kee. Maar de smokkelaars houden Axel en Dirk inmiddels in de gaten. Het tweetal ontsnapt ternauwernood aan een aanslag.

Wanneer de diamanten gevonden worden in de auto van de bende is voor de politie de zaak opgelost, maar Axel Nort denkt daar anders over en gaat zelf verder op onderzoek uit. De begintune van deze spannende en soms ook komische serie is gebaseerd op de titelmuziek van de film 'How the West was won', gecomponeerd door Alfred Newman. In de serie is ook muziek te horen van Jerry Goldsmith uit de film 'Our man Flint'.

 

Informatie

Aantal afleveringen
16

Uitgezonden door
BRT (26 oktober 1966 - 8 februari 1967 / 23 december 1995 - 3 januari 1996 / 3 juli - 13 juli 2004)
NTS (1 oktober 1967 - 14 januari 1968)

Scenario
Louis De Groof

Muziek
Alfred Newman
Jerry Goldsmith

Kostuumontwerp
Ferry Barendse

Regie
Senne Rouffaer
Bert Struys

Producent
Rik Van den Abbeele

 


Publicatiedatum: 27 juli 2005
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

 

NTS, BRT, Jaren 00, Jaren 60, 1967