Toegankelijkheid

Skip to main content

B.O.O.S. (1988-1995)

B.O.O.S.Bart de Graaff werd in de tweede helft van de jaren '80 bij het grote publiek bekend dankzij een koekjesreclame met de slogan "zeg maar nee, dan krijg je er twee". Hij was toen al volwassen, maar vanwege een nierziekte zag hij er uit als een jongen van 10 jaar. Dankzij het spotje werd Bart gevraagd een kinderprogramma te maken voor Veronica. In eerste instantie stonden er 12 afleveringen gepland, maar B.O.O.S. zou jaren op televisie te zien zijn. Tot ver over de grenzen kreeg het programma erkenning, onder andere door een Engelstalige versie voor Super Channel en een nominatie voor een Emmy, de prestigieuze Amerikaanse televisieprijs.

B.O.O.S.De afkorting uit de titel stond voor Bart Omroep Organisatie Stichting, want Bart was een eigen omroep begonnen en presenteerde zijn programma vanuit een kelderstudio waar het een komen en gaan was van gasten. Om een beetje op een omroepdirecteur te lijken had hij zijn haar geel geverfd en droeg hij een bril - een sigaar ging hem net wat te ver. Achter zijn desk presenteerde Bart allerlei onderwerpen. Door zijn uiterlijk en zijn unieke manier van presenteren voelden kinderen zich snel op hun gemak. Ook trok Bart het land in om reportages te maken over onderwerpen die kinderen leuk vinden, zoals ballonvaren, vliegtuigen en werken bij de politie of brandweer.

B.O.O.S.De laatste zes afleveringen van B.O.O.S. stonden in teken van een kinderopvangtehuis in Suriname. Nadat Bart zelf ter plekke was geweest en gezien had dat de kinderen vaak geen leermiddelen of speelgoed hadden begon hij een inzamelingsactie. Een jaar na de actie ging hij terug naar Suriname om te zien of het geld goed besteed werd. Later ging Bart zich toeleggen op programma's voor volwassenen, ondanks aanhoudende gezondheidsproblemen. Ook werd hij voorzitter van zijn eigen omroepvereniging BNN, die sinds 6 september 1999 uitzendt. Helaas heeft hij maar kort van het succes kunnen genieten, want zijn ziekte werd hem op 25 mei 2002 fataal.

Als blijvende herinnering aan Bart hebben vrienden en familie de Bart Foundation opgericht, een stichting die jonge mensen met een ingrijpende ziekte de kans biedt hun ambitie waar te maken.

 

Informatie

Aantal afleveringen
188

Uitgezonden door
Veronica (12 oktober 1988 - 25 mei 1995)
Super Channel (7 oktober 1989 - 25 augustus 1990, als Super BOOS)

Presentatie
Bart de Graaff

Openingstekst gesproken door
Alfred Lagarde

Redactie en productie
Bart de Graaff
Jeroen van Baaren
Rob de Boer
Richard Ross
Mirjam de Graaff
Jack Botermans
Jeroen Kamphoff
Daphny Muriloff

Regie
Frank Timmer
Guido van der Kraan
Mirjam de Graaff

 


Publicatiedatum: 15 mei 2005
Laatste aanvulling: 1 juli 2021

© Veronica

Super Channel, Veronica, Jaren 80, 1988, Daphny Muriloff