Toegankelijkheid

Skip to main content

Scruffy (1984-1985)

ScruffyOnder de naam ABC Weekend Specials zond de Amerikaanse zender ABC tussen 1977 en 1997 ieder jaar een aantal televisiefilms uit gebaseerd op kinder- en jeugdboeken, zowel met acteurs als tekenfilms. Het doel was kinderen voor het lezen van boeken te interesseren. Voor de bewerking van het boek 'Scruffy' van Jack Stoneley uit 1979 werd gekozen voor een tekenfilm van een uur. Hoofdpersoon is een jong hondje, dat geboren wordt op een moment dat haar moeder Duchess in grote moeilijkheden verkeerd. Ze is door haar eigenaars, een bejaard echtpaar dat verhuisd is naar een kleinere woning, achtergelaten in huis.

ScruffyDe bedoeling was dat Duchess zou opgehaald worden door haar nieuwe bazin. Deze verondersteld ten onrechte dat de hond is weggelopen, want Duchess heeft zich in het lege huis verscholen met haar pasgeboren puppy. Het huis wordt gesloopt en in brand gestoken. De honden kunnen geen kant op en vluchten het dak op. Gelukkig worden ze op het laatste moment opgemerkt door Ken, één van de slopers die het tweetal redt en mee naar huis neemt. Hoewel ze het goed hebben bij Ken en zijn vrouw Alice wil Duchess toch haar oude baasjes gaan zoeken. Maar de zoektocht loopt op een drama uit: de honden verdwalen en komen buiten de stad terecht.

ScruffyEr wordt op hen geschoten en Duchess wordt dodelijk geraakt. Scruffy staat er nu helemaal alleen voor, en probeert Ken en Alice in de stad te zoeken. Die zijn onvindbaar, maar het jonge hondje leert er wel de zwerver Joseph Tibbles kennen. Hij probeert met straatvoorstellingen wat te verdienen. Hij geeft Scruffy haar naam, en het tweetal treedt samen met veel succes op. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe als meneer Tibbles een hartaanval krijgt, en is Scruffy opnieuw alleen. Ze sluit zich aan bij een groep zwerfhonden die haar vrienden worden, maar er blijft gevaar: de hondenvangers maken jacht op de honden.

Eenmaal gevangen in het asiel laat men de dieren die niet binnen zeven dagen worden opgehaald inslapen... Deze televisiefilm werd in Nederland uitgezonden als een driedelige serie; bij de herhaling in 1986 vergat men echter het derde deel uit te zenden.

 

Informatie

Aantal afleveringen
3

Uitgezonden door
VARA (24 oktober 1984 - 2 januari 1985 / 17 september - 24 september 1986)

Alternatieve titel
De belevenissen van het hondje... Scruffy (video-release)

Creatie
Jack Stoneley (boek 'Scruffy')

Scenario
Sheldon Stark

Muziek
Dean Elliott

Regie
Charles A. Nichols

Producenten
Jerry Eisenberg
Joe Ruby
Ken Spears

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 december 2013

© Ruby-Spears Productions/ABC/Hanna-Barbera Productions

VARA, Jaren 80, 1984, Ger Smit, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum, Olaf Wijnants