Toegankelijkheid

Skip to main content

IJsco de IJsbeer (1957-1959)

IJsco de IJsbeerHalverwege de jaren '50 zond vrijwel iedere omroep een eigen poppenserie uit, zoals Dappere Dodo bij de KRO en Pluim de eekhoorn bij de NCRV. Bij de VARA waren eens per maand op zaterdagmiddag de avonturen van de ijsbeer IJsco te zien, een creatie van poppenspeler Frank Kooman. Hij had tijdens een voorstelling in een buurthuis in Rotterdam omroepster Karin Kraaykamp ontmoet, die hem vervolgens bij de VARA had geïntroduceerd. Voor deze omroep bedacht Kooman de serie rond IJsco, waarin ook de circusmuizen Tips en Tops, Hannes de olifant, Dennie Appel, Li Sen de Chinees en circusdirecteur meneer Marcello voorbij komen.

IJsco de IJsbeerFrank Kooman schreef alle verhalen, componeerde de muziek (inclusief twee liedjes per aflevering) en sprak alle stemmen in. De geluidsopnamen nam hij op met een Revox-bandrecorder waar hij vervolgens mee naar Hilversum ging om alles te laten overschrijven. De uitzendingen vanuit de Bussumse Studio Irene waren live, waar Kooman samen met drie assistenten de voorstelling met de geluidsband meespeelde. Het decor was 6 meter breed en bestond uit drie taferelen, waar met meerdere IJsco-poppen werd gewerkt. De floormanager was Fred Benavente, die later veel furore zou maken met onder andere Farce Majeur.

IJsco de IJsbeerEén uitzending was niet live en dat is de enige aflevering die bewaard is gebleven. Dat de serie goed bekeken werd merkte Frank Kooman nadat IJsco's hoofd in een uitzending per ongeluk uit een vliegende paddestoel was gevallen, een voorval dat hem nog maanden zou achtervolgen. Naar aanleiding van de serie kreeg hij een contract aangeboden voor 100 kindervoorstellingen door het hele land. Van de opbrengst kon hij in 1960 zijn eigen Kooman's Poppentheater in Den Haag oprichten. Het theater bestaat al meer dan 50 jaar en wordt nu voortgezet door zijn zoon Arjan Kooman. IJsco de ijsbeer maakt nog altijd deel uit van de voorstellingen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
18

Uitgezonden door
VARA (12 oktober 1957 - 27 april 1959)

Alternatieve titel
Ysco de ijsbeer

Tekst
Frank Kooman

Poppenspelers
Frank Kooman
Trude van den Berg
Lout Brosius
Els van Heijenoort

Muziek
Frank Kooman

Regie
Jan Dassen

 


Met dank aan Frank Kooman

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 8 augustus 2013

© Frank Kooman/VARA

VARA, 1957, Jaren 50