Toegankelijkheid

Skip to main content

Sprookjesboom (2006-2008)

SprookjesboomHet Sprookjesbos van de Efteling, destijds omschreven als 'natuurpark', opende haar deuren op 31 mei 1952. In die tijd waren sprookjestuinen populair, maar gingen meestal niet verder dan tijdelijke decorstukken. Bij de Efteling in Kaatsheuvel was dat anders: het Sprookjesbos was en is nog steeds driedimensionaal. Bovendien konden diverse figuren bewegen, een techniek die in de loop der jaren steeds verder geperfectioneerd werd. De Efteling dankt haar succes voor een groot deel aan Anton Pieck, wiens romantische en nostalgische tekeningen model stonden voor het Sprookjesbos. Ruim 50 jaar later zijn de sprookjesfiguren tot leven gekomen in deze 3D-animatieserie.

SprookjesboomNaast de titelfiguur hebben negen bewoners van het Sprookjesbos een hoofdrol. Klein Duimpje en de Reus, Draak Lichtgeraakt, Langnek, de Wolf (van de zeven geitjes), Roodkapje, de Fakir, de Heks (uit Hans en Grietje) en de Kabouters maken op eigenwijze kennis met elkaar en beleven avonturen van alledag. Ieder verhaal wordt ingeleid door de vriendelijke Sprookjesboom. Met de woorden "Wij leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig... maar er was eens een dag dat, dat anders was" begint het avontuur waarin een subtiele boodschap is verwerkt zoals eerlijk delen en niet van anderen stelen.

SprookjesboomDe Sprookjesboom werd speciaal voor de serie bedacht en is sinds 2010 ook in de Efteling te zien. Aan het einde van iedere aflevering verschijnt de oude boom opnieuw, spreekt zijn laatste woorden en neemt afscheid van deze veelbewogen dag. De duisternis valt in, het kasteel van Doornroosje wordt verlicht door de maan en alle sprookjesfiguren slapen - of toch niet? Olaf Vugts, ooit begonnen als vakantiemedewerker en opgeklommen tot directeur van De Efteling, bedacht deze serie om zo door middel van televisie en internet het sprookjesgevoel het hele jaar door bij de mensen te brengen.

SprookjesboomNa het succes van de eerste serie volgenden nieuwe reeksen in 2007 en 2008. Hierin werden nieuwe personages als Assepoester, Ezeltje Strekje en de zeven geitjes geïntroduceerd. De afleveringen zijn tevens te zien als onderdeel van Sprookjesboomfeest. Daarnaast zijn er drie musicals van de serie gemaakt, "De Sprookjesboom op reis", "Een gi-ga-gantisch avontuur!" en "Een wonderlijk muziekfeest". Sinds april 2010 is de Sprookjesboom ook echt te zien in De Efteling. Op 22 februari 2012 is de Sprookjesboomspeelfilm in première gegaan. In 2017 kreeg de serie een opvolger, Sprookjesboom Show, waarbij de personages worden verbeeld door poppen die doen denken aan de Muppets.
  
 

Informatie

Aantal afleveringen
156

Uitgezonden door
TROS (2 oktober - 26 december 2006 / 3 september - 14 november 2007 / 2 september - 26 december 2008)
RTL 8 (26 september 2011 - 31 maart 2015, als onderdeel van Telekids)
Nickelodeon (vanaf 13 april 2015)

Creatie
Olaf Vugts

Scenario
Ajé Boschhuizen
Dennis Bots
Sander de Regt
Dirk Nielandt
Jurrian van Dongen

Ontwerp personages
Wil Raymakers
Bunk Timmer
Ronald van Vemden

Muziek
Antony Neely

Regie
Hans Walther

Producenten
Jolande Junte
Quentin Plant
Eefje van Hombergh
Michiel Westermann

 


Publicatiedatum: 17 oktober 2006
Laatste aanvulling: 19 maart 2018

© Efteling Media/TROS/Motek Entertainment

TROS, Jaren 00, Jaren 10, Nickelodeon, 2006, RTL 8, Efteling, Fred Meijer