Toegankelijkheid

Skip to main content

Sprookjesbruid, De (1985)

De SprookjesbruidMeneer Mayer is een drukbezet man. Naast een baan als sprookjesverteller bij de televisie is hij ook getrouwd en heeft twee zonen en een tekkel. Op een dag vindt hij een belletje, en als hij daarmee belt verschijnt plotseling Rumburak, een tovenaar uit de sprookjeswereld, van wie hij een wens mag doen. Maar meneer Mayer is zo geschrokken dat hij opnieuw belt waardoor de tovenaar weer verdwijnt. 's Avonds op de kermis wil hij graag een beer bij de schiettent winnen voor zijn jongste zoon Hans en diens vriendinnetje Grietje, maar het lukt hem niet. Als hij 's nachts in bed ligt denkt hij weer aan de tovenaar.

De SprookjesbruidHij belt opnieuw en als Rumburak verschijnt vraagt meneer Mayer hem om schietlessen. Rumburak neemt hem mee naar de sprookjeswereld, maar daar gaat alles fout als meneer Mayer per ongeluk de wolf van Roodkapje neerschiet. Rumburak wordt door de koning ter verantwoording geroepen, en wordt omdat er geen andere sprekende wolf is zelf in het sprookjesdier verandert. Maar dankzij een behulpzame heks weet Rumburak zich weer terug te veranderen. Hij zweert wraak, en is van plan om de macht in de sprookjeswereld over te nemen èn met de mooie prinses Arabella te trouwen.

De SprookjesbruidDaarvoor tovert hij de koningin om in een witte duif en laat haar plaats innemen door de heks. Alsof dat nog niet genoeg is vertrekt hij naar de mensenwereld waar hij ervoor zorgt dat meneer Mayer de sprookjes verkeerd vertelt op de televisie. De koning, hoftovenaar Vigo en de prinsessen Arabella en Xenia gaan ook naar de mensenwereld, op zoek naar Rumburak en om ervoor te zorgen dat de sprookjes op de juiste manier verteld worden. Daar leert prinses Arabella de oudste zoon van meneer Mayer, Peter, kennen en het tweetal is op slag verliefd. Maar Rumburak heeft de koning al in zijn macht zodat Arabella met hem moet trouwen.

De wereld van de mensen en die van de sprookjes wordt steeds chaotischer als er dankzij magische ringen, kristallen bollen en een vliegende koffer steeds meer sprookjesfiguren in de mensenwereld terecht komen. Peter, Hans en Grietje gaan op zoek naar hulp in de sprookjeswereld... Deze serie uit 1981 is een coproductie van Duitsland en Tsjecho-Slowakije en in die landen zo populair dat er twee vervolgen gemaakt zijn: in 1984 de speelfilm 'Rumburak' en de serie De terugkeer van de Sprookjesbruid volgde in 1993.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VARA (1 juni - 31 augustus 1985)

Originele/alternatieve titel
Das Märchenbraut
Arabela
Die schöne Arabella und der Zauberer

Scenario
Milos Macourek
Václav Vorlícek

Muziek
Lubos Fiser

Regie
Václav Vorlícek

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 19 juni 2014

© WDR/CST

VARA, 1985, Jaren 80