Toegankelijkheid

Skip to main content

Willie en Nellie (1996-1999)

Willie en NellieIn navolging van Villa Achterwerk van de VPRO wilden de omroepen AVRO, KRO en NCRV ook een jeugdblok maken dat op woensdag, zaterdag en zondag ’s middags op Nederland 1 te zien zou zijn. Onder de naam Alles Kits werden programma’s uitgezonden voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Wilke Durand en Nelleke Zitman hadden juist een idee naar de NCRV gestuurd voor een komische jeugdserie over twee zussen die allebei als toiletjuffrouw werken op een treinstation. Zij kenden elkaar nog van de toneelschool waar ze voor de grap met elkaar spraken met een Haags accent en een centenbak, precies zoals Willie (Wilke) en Nellie (Nelleke) dat ook in de serie zouden doen.

Willie en NellieDe NCRV was enthousiast en gaf de twee actrices de opdracht hun voorstel om te zetten in een jeugdserie voor Alles Kits die ze zelf schreven en speelden. De regie was in handen van Erik van ’t Wout, die zelf ooit de hoofdrol speelde als een van de twee Q’s in Q & Q. Willie en Nellie zijn al jaren toiletdames van een spoorwegstation en herkenbaar aan hun opgestoken haar, vlinderbril en bemoeizucht, zowel naar elkaar als naar de klanten toe. Willie werkt op de afdeling Dames en Nellie bij de Heren, waar ook de muis Lodewijk woont. De Vlaamse Gaston Scheetemakers is hoofd van de afdeling kluisjes en toiletten.

Willie en NellieDe dames trekken zich weinig van hem aan en gaan vooral hun eigen gang. Hun oogappel is het jongetje Michieltje die ’s morgens voor hij naar school gaat altijd even langskomt. Ook neef Harrie brengt regelmatig een bezoek aan het Haagse duo. De serie was direct een succes en er zouden in 1997 en 1999 nog twee vervolgreeksen worden gemaakt. Collega’s van de toneelschool als Peter Blok en Pierre Bokma speelden graag een gastrol. In een speciale aflevering gingen Willie en Nellie naar Bolivia om zich in te zetten voor “Iedereen aan tafel”, een actie tegen de hongersnood in de Derde Wereld. In 2000 werd de serie herhaald en zou Alles Kits opgaan in Zappelin.

 

Informatie

Aantal afleveringen
35 + 1 special

Uitgezonden door
NCRV (4 oktober 1996 - 27 maart 1999, als onderdeel van Alles Kits / 27 mei - 5 augustus 2000)

Scenario
Wilke Durand
Nelleke Zitman

Regie
Erik van 't Wout
Arno Dierickx

Productie
Dieke van Waveren
Gitta Kruisbrink
Marianne Entius

 


Publicatiedatum: 5 oktober 2013
Laatste aanvulling: 24 augustus 2017

© NCRV

NCRV, Jaren 90, Jaren 00, 1996, Willem Nijholt