Toegankelijkheid

Skip to main content

Q & Q (1974-1976)

Q & QGeïnspireerd door de kinderprogramma's uit Scandinavische landen gingen regisseur Bram van Erkel en schrijver Harrie Geelen (die samen Oebele hadden gemaakt) om de tafel zitten. Uit dat gesprek kwam Neerlands alleerste serie waarin kinderen de hoofdrol speelden. Als hij in het bos aan het fotograferen is, leert Aristides Quarles van Ispen Wilbur Quant kennen, die net met zijn vader, zus Juultje en de huishoudster in het dorp Rünichem (spreek uit als Runkum) is komen wonen. Als Wilbur per ongeluk een foto maakt met het toestel van Aristides, gaan ze vanuit dat deze mislukt is. Bij het ontwikkelen zien ze op de bewogen foto een bewusteloze of misschien wel dode man.

Hun ontdekking wordt door niemand serieus genomen, behalve door de opa van Aristides. Hij heeft de man op de foto een lift gegeven en helpt de jongens met hun zoektocht. Al snel blijkt dat ze inderdaad een misdrijf op het spoor zijn, en wie is toch die vreemde man in de rode Mercedes die steeds in het bos opduikt? Dertien weken lang hield Q & Q de jeugd èn de volwassenen in spanning. In 1976 volgde een tweede serie over een kunstroof, met net zoveel succes als de eerste reeks, die in dat jaar op de Duitse zender ARD te zien was.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
KRO (5 oktober - 28 december 1974 / 3 januari - 27 maart 1976 / 18 november 1983 - 3 februari 1984 / 21 januari - 8 april 1995)

Alternatieve titel
Q en Q
Q&Q

Tekst
Harrie Geelen

Muziek
Joop Stokkermans

Begintune gezongen door
Robert Long

Regie
Bram van Erkel

Producent
Carl Tewes

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2022

© Carl Tewes Filmprodukties/KRO/Bridge Entertainment Group

KRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 70, 1974, Cor Witschge, Lex Goudsmit, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Sacco van der Made, Hans Otjes, Maélys Morel, Hans Dagelet