Toegankelijkheid

Skip to main content

Legende van Tarzan (2002)

Legende van TarzanHet bekende verhaal van Tarzan was het onderwerp van de 37ste Disney Classic. De serie die hierop volgde gaat verder waar de film ophoudt. Tarzan woont met zijn geliefde Jane en haar vader, de soms wat verstrooide professor Porter, in een boomhut in de jungle. Ook Tarzans dierenvrienden keren in de serie terug: het bijdehante aapje Tuk, de bang uitgevallen olifant Tantor en zijn gorillamoeder Kala. Tarzan staat nu aan het hoofd van de gorillakolonie, maar krijgt te maken met de gemene Tublat die hem uitdaagt. Doordat Renard Dumont een handelspost in de jungle heeft gesticht komen er vaker bezoekers van buitenaf.

Legende van TarzanSommigen worden vrienden, zoals Hugo en Hoek, twee deserteurs uit het vreemdenlegioen, en de vrouwelijke wetenschapper Robin Doyle, op wie professor Porter prompt verliefd wordt. Anderen hebben minder goede bedoelingen en zijn uit op de rijkdommen van de jungle. In het oerwoud bevindt zich ook de verborgen stad Opar, die geregeerd wordt door La, de tirannieke koningin van de luipaardmannen. Zij krijgt meestal wat ze wil, maar als ze haar oog heeft laten vallen op Tarzan vindt ze in Jane een geduchte tegenstander. Aardig detail is dat koningin La en de luipaardmannen, net als diverse andere personages, ook al voorkomen in de verhalen van Edgar Rice Burroughs.

Van de laatste drie afleveringen is de film Tarzan & Jane gemaakt. Om de drie delen vloeiend in elkaar te laten overlopen werden er extra scènes aan toegevoegd. Tarzan en Jane zijn dan een jaar met elkaar getrouwd en halen herinneringen op. Behalve een televisieserie en enkele vervolgen die direct op dvd zijn uitgebracht is de film ook bewerkt tot musical. De Nederlandse versie ging op 15 april 2007 in première.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
SBS6 (17 april - 28 november 2002)
Net5 (23 april - 24 oktober 2002)
Jetix/DisneyXD (29 oktober 2007 - 20 augustus 2010)

Originele titel
Disney's the legend of Tarzan

Creatie
Edgar Rice Burroughs

Ontwerp personages
Greg Guler
Ben Balisteri
Kenny Thompkins

Ontwerp decors
Justin Thompson
Latchezar Gouchev

Muziek
John van Tongeren
Phil Collins

Begintune gezongen door
Bert Heerink

Regie
Victor Cook
Don Mackinnon
Nicholas Filippi
Troy Adomitis
Chris Buck
Kevin Lima
Steve Loter

Producenten
Michael Karafilis
Steve Loter
Bill Motz
Bob Roth

Nederlandse stemmenregie
Hans Hulshof

 


Met dank aan ERB meets Holland - Tarzan

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 22 december 2015

© Walt Disney Productions

Net5, SBS6, Jaren 00, Jaren 10, 2002, Jetix, Disney XD, Arnold Gelderman, Corry van der Linden, Fred Meijer, Just Meijer, Frans van Deursen, Olaf Wijnants, Piet Ekel, Bram Bart