Toegankelijkheid

Skip to main content

Dik Voormekaar Show, De (1977-1979)

De Dik Voormekaar ShowAndré van Duin maakte op 16-jarige leeftijd zijn televisiedebuut in het AVRO-programma Minjon. Al snel had hij succes met zijn komische optredens, wat leidde tot eigen televisie- en theatershows, en sinds 1972 is hij ook regelmatig in de Top 40 te vinden. In november 1972 ontmoet hij radiotechnicus Ferry de Groot. Samen bedenken ze een radioprogramma voor Radio Noordzee. Een onderdeel van de uitzending is 'Hobbykwartier', gepresenteerd door Van Duin in de rol van Dik Voormekaar. Deze rubriek slaat zo aan bij het publiek dat na 10 afleveringen Dik Voormekaar het hele programma presenteert als 'De Dik Voormekaar Show'.

De Dik Voormekaar ShowDe uitzendingen laten zich misschien het beste omschrijven als een parodie op een radioprogramma, waarin alles fout loopt en een vrolijke chaos het gevolg is. Ferry de Groot doet ook al snel mee als de klunzige assistent van Dik, meneer de Groot. Na onenigheid met de directie van Radio Noordzee verhuist het programma naar de NCRV. Hier groeit De Dik Voormekaar Show tot een rage. Vooral ome Joop ("Nee nou wordt-ie mooi", "Geef mij maar een neut") is populair, er worden zelfs imitatiewedstrijden georganiseerd. Er volgen nog meer personages, allemaal door de twee makers vertolkt, zoals Harry Nak ("Daar is de koffie") en de dames Bep en Toos ("De prijsvraag").

De Dik Voormekaar ShowHet succes leidt in 1977 tot een televisieserie waarbij de personages door poppen worden verbeeld. Als familieprogramma is de humor wat minder scherp, en er worden ook kinderen geïntroduceerd, zoals het nichtje van Harry Nak, Liesje ("Ome Joop, ik moet plassen"). Voor een tweede reeks, onder de titel Van hot naar haar met Dik Voormekaar, worden de handpoppen vervangen door levensgrote poppen. Het gezelschap verlaat de televisiestudio om door het land reportages te maken. Hierna was televisieavontuur voor Dik Voormekaar afgelopen. De radio-uitzendingen bleven populair totdat André van Duin en Ferry de Groot in 1985 ermee besloten te stoppen.

15 jaar later keerde de Dik Voormekaar Show, inmiddels uitgegroeid een legendarisch radioprogramma, voor drie seizoenen weer terug, nu bij de TROS. Op 10 oktober 2006 waren André van Duin en Ferry de Groot te gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk wist het tweetal te verleiden om al improviserend nog eenmaal in de huid te kruipen van Dik Voormekaar en co., en zo was de Dik Voormekaar Show weer even terug op televisie. In 2009 waren bij de TROS nieuwe Dik Voormekaar shows op televisie te zien, maar nu zonder poppen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
40

Uitgezonden door
NCRV (6 oktober 1977 - 27 april 1978 / 1 januari 1979 - 5 maart 1979)

Alternatieve titel
Van hot naar haar met Dik Voormekaar

Teksten
André van Duin
Ferry de Groot

Begintune
Henry Mancini ("76 trombones")

Poppen
Eric Slabbers
Ronald Slabbers

Poppenspelers
Peter Groenendaal
Mieke Mulder
Bert Plagman
Martin Pragt
Willy Prosman
Lex de Regt
Tony Wilson

Regie
Guus Verstraete Jr.

Producenten
André van Duin
Theo Rekkers

 


Publicatiedatum: 19 april 2007
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© NCRV

NCRV, Jaren 70, 1977