Toegankelijkheid

Skip to main content

Dino-Riders (1989-1990)

Dino-RidersActiefiguren waren midden jaren '80 populair speelgoed en fabrikant Tyco, die zich tot dan toe had toegelegd op elektrische treinen, wilde hiervan mee profiteren. Er werd een vorm gekozen die uit meer dan alleen actiefiguurtjes zou bestaan. Zo ontstonden de Dino-Riders, waarbij sciencefiction en de prehistorie met elkaar gecombineerd werden. Uitgangspunt is een volk uit de toekomst dat in de tijd van de dinosauriërs terechtkomt. Bij het ontwikkelen van het speelgoed werd erop gelet dat de dino's wetenschappelijk verantwoord waren zodat wie uitgekeken zou zijn op de actiefiguren toch wat zou kunnen hebben aan miniatuurversies van een diplodocus of een tyranosaurus rex.

Dino-RidersOm het speelgoed bekendheid werd gedacht een combinatie actiefiguren en koopvideo's, maar men koos er uiteindelijk voor een tekenfilmserie te maken over het ontstaan en de verdere avonturen van de Dino-Riders. Het verhaal gaat over de Valorianen, een vreedzaam ruimtevolk met bovennatuurlijke krachten. Zij zijn op de vlucht voor de slechte Rulons, bestaande uit reptiel- en insectachtige wezens die het S.T.E.P. kristal, waarmee door de tijd gereisd kan worden, van de Valorianen willen stelen. In een poging te ontsnappen aan de Rulons wordt het kristal ingeschakeld en belanden de Valorianen in de prehistorie maar nemen daarmee ook hun achtervolgers mee.

Dino-RidersDankzij hun telepathische vermogens sluiten de Valorianen, onder leiding van Questar, vriendschap met de diverse dinosauriërs die zich door hun laten bereiden als waren het paarden. Vanaf dat moment noemen ze zichzelf Dino-Riders en binden de strijd aan met de Rulons. Aan het hoofd van de Rulons staat de padachtige Krulos, geholpen door zijn generaals Rasp en Hammerhead. Dankzij speciale harnassen kunnen zij hun wil opleggen aan de dino's. De Dino-Riders bestaan naast Questar uit zes andere leden, elk met een eigen bijzondere eigenschap. Dankzij een ketting met een medaillon kunnen ze op afstand met elkaar en met de dinosauriërs communiceren.

Zij worden in hun strijd geholpen door de leden van de Dino-Rider commando's. Er werd een relatief klein aantal afleveringen gemaakt waarin alle onderdelen van de speelgoedlijn te zien waren. Meer delen bleken niet nodig te zijn want serie en speelgoed waren direct een succes, met alleen al in het eerste jaar een winst van $ 64 miljoen voor Tyco. Naast allerlei merchandising, van pyjama's tot broodtrommels, verschenen de avonturen van de Dino-Riders ook in stripvorm bij Marvel Comics.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
14

Uitgezonden door
RTL Veronique (5 oktober 1989 - 4 januari 1990)
RTL 4 (19 mei - 11 augustus 1995 / 9 juli - 30 augustus 1996)
Fox Kids (13 mei - 19 augustus 2000)

Scenario
Kayte Kuch
Sheryl Scarborough
Christy Marx
Donald F. Glut
Alan Swayze
Carla Conway
Jerry Conway
Michael Walker
Larry Parr
Paul Kirshner

Ontwerp personages
Steve Gordon

Ontwerp dinosauriërs
William Stout

Muziek
Haïm Saban
Shuki Levy 

Regie
Ray Lee
Steven Hahn

Producenten
Stephanie Graziano
Margaret Loesch Stimpson
Joseph M. Taritero

Stemmenregie
Wally Burr

 


Publicatiedatum: 29 april 2007
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Tyco Toys/Akom Productions

RTL 4, RTL Véronique, Fox Kids