Toegankelijkheid

Skip to main content

Carolientje en Kapitein Snorrebaard (1980-1981)

Carolientje en Kapitein SnorrebaardVoor de reeks Klein, klein kleutertje, dat al sinds 1962 te zien was op de Vlaamse televisie, bedacht Mil Lenssens een serie over een meisje van een jaar of tien en haar speelgoedduikboot. Telkens als ze het bootje laat varen komt kapitein Snorrebaard tevoorschijn en wordt ook Carolientje zo klein dat ze in het bootje past. De duikboot brengt hen over de hele wereld, en onderweg ziet Carolientje vissen, zeepaardjes en inktvissen. Samen met kapitein Snorrebaard bezoekt ze onder meer pinguïns op de Zuidpool, gaat ze naar Mexico en China, leert de indianendans en komt zelfs op de maan terecht. Ook fantasielanden worden bezocht, zoals Luilekkerland en Sprookjesland.

Carolientje en Kapitein SnorrebaardOmdat Paul Ricour de kapitein zou spelen vroeg Mil Lenssens of zijn dochter Ann Carolientje wilde zijn. Eigenlijk was zij al te oud voor de rol maar omdat ze klein van stuk was kreeg ze de rol en mocht ze aan het begin van iedere aflevering vragen waar de reis naar toe ging. Haar stem was niet te horen, Nolle Versyp trad op als de verteller. Voor de serie was er een klein budget en daarom werd er veel met de chroma key gewerkt, een eenvoudige trucage waarbij de kleur uit een beeld vervangen kan worden door een ander beeld. Ann en Paul moesten vaak spelen in een leeg decor, na de opname werd de achtergrond pas ingevuld. De kleurrijke vissen waren allemaal van stof gemaakt.

Carolientje en Kapitein SnorrebaardEen avontuur van Carolientje duurde minder dan een kwartier, waarbij de eerste twee minuten bestonden uit de begintune gezongen door de Vlaamse zanger Louis Neefs. Het zou één van zijn laatste opnamen worden, op Eerste Kerstdag 1980 kwam hij met zijn echtgenote om het leven bij een verkeersongeluk. Mil Lenssens en Ann Ricour zouden opnieuw samenwerken in Tik Tak, waarin zij het zwarte figuurtje speelde dat aan het einde van iedere aflevering te zien is en als een schaduw door een boek wandelt. Na een paar kleine bijrollen is ze met acteren gestopt en heeft een opleiding tot regieassistente gevolgd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
BRT (4 januari - 23 mei 1980 / 1981 / 7 januari - 1 juli 1983 / 1 april - 23 september 1986 / 1 september 1989 - 15 maart 1990) 

Scenario
Mil Lenssens 

Muziek
Bob Davidse

Begintune gezongen door
Louis Neefs

Regie
Mil Lenssens

Producent
Bob Davidse

 


Publicatiedatum: 27 mei 2012
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

BRT, Jaren 80, 1980