Toegankelijkheid

Skip to main content

Vijf, De (1997-1998)

De VijfBijna 20 jaar na de eerste serie over de avonturen van De Vijf werden de boeken opnieuw bewerkt voor televisie. In tegenstelling tot de eerste serie werden nu alle boeken verfilmd en spelen de verhalen zich af in de tijd dat ze werden geschreven, rond 1950. De opnamen vonden geheel op locatie plaats in de Britse West County, waar de fraaie landschappen en rotskusten de sfeer van de boeken goed weten te benaderen. Hier gaan de Vijf graag kamperen of bezoeken ze Kirren Island, het eilandje van de ouders van George. Eigenlijk heet ze Georgina maar omdat ze liever een jongen had willen zijn en zich vaak zo gedraagt noemt iedereen haar George.

De VijfDe andere leden van de Vijf zijn de broers Julian en Dick en hun zusje Anne. George is hun nichtje en haar hond Timmy maakt het vijftal compleet. De vader van Julian, Dick en Anne is de broer van George's vader, oom Quentin, een beroemde maar verstrooide wetenschapper. Hij is getrouwd met tante Frances. In de boeken heet zij nog tante Fanny, maar omdat 'fanny' in het Engels ook andere, minder fraaie betekenissen heeft werd haar naam veranderd. De avonturen van de Vijf bleven ongewijzigd, waarbij spookhuizen, geheime doorgangen en smokkelaars vaste ingrediënten zijn.

In gastrollen zijn diverse bekende Britse acteurs te zien. Jason Connery uit Robin Hood speelt een piloot die ontvoerd wordt, en Anthony Daniels, vooral bekend als C-3PO uit de 'Star Wars'-films, is te zien als de archeoloog professor Dobson. Ieder jaar worden er nog altijd 2 miljoen boeken verkocht van de Vijf. In 2008 is in Engeland de boekenreeks opnieuw verfilmd, ditmaal een tekenfilm onder de titel Famous 5: On the case. De hoofdpersonages zijn de kinderen van de oorspronkelijke 'famous five'. In Nederland werd deze reeks uitgezonden door Jetix en Disney XD.

 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
EO (14 oktober 1997 - 5 mei 1998)

Originele titel
Enid Blyton's The Famous Five

Scenario
Richard Carpenter
Helen Cresswell
Julia Jones
Alan Seymour

Dierentrainer
Gillian Raddings

Muziek
Joe Campbell   
Paul Hart

Regie
Tim Dowd
John Gorrie
Michael Kerrigan
Tony Kysh 
Tim Leandro 
Andrew Morgan

Producenten
John Price
Dan Maddicott
Peter Moth
Michael Smeaton
Ian Warren
Peter Murphy 

 


Publicatiedatum: 28 mei 2007
Laatste aanvulling: 21 maart 2022

© Zenith North/Portman/Frankfurther Film/TEAM/HTV

Jaren 90, 1997, EO