Toegankelijkheid

Skip to main content

Villa Achterwerk (vanaf 1984)

Villa AchterwerkDoordat de VPRO in 1984 de B-status kreeg werd het aantal zenduren flink uitgebreid. De omroep investeerde dat onder andere in programma's voor de jeugd, een groep aan wie tot dan toe weinig aandacht was besteed. Eigen kinderprogramma's werden al sinds de jaren '60 niet meer gemaakt. Burny Bos, die bij de AVRO al kindertelevisie had gemaakt, en Trudy van Keulen mochten de plannen vormgeven. Zij bedachten een opzet waarbij alle losse onderdelen als één programma werden gepresenteerd. De eerste uitzending speciaal voor kinderen bestond uit Het huishouden van Jan Steen (met onder meer Buurman en Buurman), Jipsloop en Achterwerk in De Kast.

Villa AchterwerkVan een eenheid was nog nauwelijks sprake omdat het programma werd onderbroken voor het Journaal en een uitzending van Socutera. Het programma verhuisde in 1985 van zondag naar woensdagmiddag en daar was onder andere Bij Nieuwegein rechtsaf te zien. In dit programma debuteerden Theo & Thea die sprookjes naspeelden. In het najaar van 1987 werden de programma's opnieuw verplaatst, nu naar de zondagmorgen. De eenheid tussen de onderdelen werd versterkt doordat er vanaf die tijd ook omroepers kwamen, meestal afkomstig uit het (jeugd)theater, die van de aankondigingen hun eigen show maakten.

Villa AchterwerkDe eerste vier seizoenen waren dat De Drie Dikke Dames Mies, Tinie en Wil die niet alleen presenteerden maar ook liedjes zongen en verzot waren op taartjes eten. Als zij niet konden kwan hun neef Rik langs. De Drie Dikke Dames werden na vijf jaar opgevolgd door de wat bazige TruD en haar sullige man P. Dit duo deed de presentatie vanuit een gehuurde villa. Bij de ingang spijkerden zij twee plastic billen, en op 4 oktober 1992 kreeg het programma zo de huidige naam, Villa Achterwerk. Er waren nog andere omroepers voor korte tijd, maar de bekendste presentatoren zijn Roos en haar mannen die maar liefst tien jaar in de Villa te zien waren.

Villa AchterwerkHet trio, bestaande uit presentatrice Rosalien, cameraman Van Rossum en geluidsman Van Oorschot, presenteerde niet alleen maar maakte ook zelf programma's als Misdaad gezocht en gaven recepten voor knallende taarten. Ze aten graag roze koeken en iedere uitzending werd afgesloten met een druk op de rode knop, en dat gebeurde voor het laatst op 18 juni 2006. Sindsdien zijn de programma's door verschillende presentatoren aangekondigd, waaronder jong talent dat te zien was in de steeds wisselende Villagroepies, de Villa Achterwerk City Cops en de Presentatieman.

Tussen 2010 en 2013 reisden Kai, Moen en Bo (later Miki) door het land 'van hier tot Tokio' en kondigden tussendoor de programma's aan. Na tien jaar afwezigheid keerden Roos en haar mannen op 4 september 2016 terug op de buis met een nieuw programma waarin ze aan de slag gaan met hun plannen voor een succesvolle start-up op internet. Hasta la pasta! 
 
 

Informatie

Uitgezonden door
VPRO (vanaf 7 oktober 1984)

Regie
Pieter Kramer
Mark Nelissen
George Schouten
Ruud de Bruyn
David Lammers
Eddie Wölcken
Ben van der Meyden

Redactie
Burny Bos
Trudy van Keulen
Ellen Wilmink
Joeri Donsu
Daniëlle Lunenborg
Anna van der Staak

 


Met dank aan Michel de Rijk

Publicatiedatum: 4 maart 2007
Laatste aanvulling: 4 september 2016

© VPRO

VPRO, Jaren 80, 1984, Villa Achterwerk, Burny Bos, Kees Prins