Toegankelijkheid

Skip to main content

Animaland (1999)

AnimalandNadat hij het Mickey Mouse-filmpje Steamboat Willie had gezien, de eerste tekenfilm met geluid, besloot tekenaar David Dodd Hand in 1930 vanuit Chicago naar de studio's van Walt Disney in Californië te gaan om daar zijn diensten als animator aan te bieden. Hand werd aangenomen, en Walt Disney zelf had al snel in de gaten hoe talentvol hij was. Dave, zoals zijn collega's hem noemde, werkte mee aan tientallen korte films en werd vaak gevraagd voor belangrijke projecten. Zo was hij de regisseur van 'Sneeuwwitje' uit 1937, hoewel alle eer naar Disney ging. Een paar jaar later volgde 'Bambi', en ditmaal stond zijn naam wel op de titelrol.

AnimalandAan het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg hij het aanbod om de tekenfilmafdeling van de Britse filmstudio Gaumont op te zetten. Hand nam de uitdaging aan, ondanks dat het leven in het naoorlogse Engeland niet altijd gemakkelijk was. In de periode 1948-1950 verscheen de 9-delige reeks Animaland. De korte, op zichzelf staande filmpjes van elk zeven minuten doen qua stijl aan 'Bambi' denken, wat niet verwonderlijk is omdat Hand alle personages zelf had ontworpen. Vier ervan gaan over het charmante eekhoorntje Ginger Nutt, die geplaagd wordt door een ondeugend drietal bestaande uit de sluwe raaf Corny, de bijziende mol Dusty en de dommige haas Loopy.

Ginger heeft ook een vriendinnetje, Hazel Nutt. De andere vijf filmpjes zijn komische verhandelingen over verschillende dieren: de struisvogel, het vogelbekdier, de koekoek, de leeuw en de huiskat. Al deze personages zijn ook te zien in de aflevering waarin Ginger Nutt een kerstcircus begint. Voor Gaumont was het avontuur van korte duur, want door financiële problemen moest de animatiestudio al in 1950 sluiten. David Hand keerde terug naar Amerika, maar kon op veel waardering rekenen, waaronder die van de Britse koningin.

 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
VPRO (24 januari - 18 april 1999 / 29 december 1999 - 27 april 2000)

Alternatieve titel
David Hand's Animaland

Scenario
Nobby Clark
Pete Griffiths
Reg Parlett

Ontwerp personages
David Dodd Hand

Ontwerp decors
Betty Hansford
Geo Hawthorn
Kay Pearce

Muziek
Henry Reed

Regie
Bert Felstead

Producent
David Dodd Hand

 


Met dank aan Serge Barthel

Publicatiedatum: 15 juni 2007
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© Gaumont British Animation

VPRO, 1999, Jaren 90