Toegankelijkheid

Skip to main content

Animaniacs (1997-1998)

AnimaniacsDeze tekenfilm is een reeks met daarin verschillende series. De show is ontstaan uit een samenwerking tussen Warner Bros. en Steven Spielberg, en gemaakt door Spielbergs productiebedrijf Amblin Entertainment. Gastheren van de show zijn drie figuurtjes die zichzelf de 'Warner Brothers' noemen. Eigenlijk zijn het de twee 'brothers' Yacko en Wacko en hun 'sister' Dot. In iedere aflevering van Animaniacs zit een filmpje met deze karakters. De Warner Brothers zijn bedacht door Tom Ruegger. Het karakterontwerp van Yacko, Wacko en Dot is een knipoog naar figuurtjes die in de jaren '20 en '30 zijn ontworpen, zoals Disney's Oswald the Lucky Rabbit en Felix the Cat.

AnimaniacsHet 'excuus' voor het los rondlopen van deze drie prettig gestoorde figuren komt terug in de titelsong: ze zouden in de jaren '30 zijn opgesloten in de karakteristieke watertoren van het Warner Bros. studiopark, maar zijn in de jaren '90 ontsnapt. Tot welke 'soort' de Warner Brothers (en sister) behoren is opzettelijk dubbelzinnig gebleven. Zijn het nou een soort hondjes met een kattenstaart? Dat is al een grap op zich: figuurtjes uit de beginjaren van de tekenfilm waren ook min of meer inwisselbaar. Zo is Mickey Mouse eigenlijk Oswald the Lucky Rabbit, maar dan met ronde oren. Dat past goed bij het karakter van de show: alles wordt op de hak genomen.

AnimaniacsHet zit vol met grappen en sketches die doen denken aan bijvoorbeeld Jerry Lewis of de Marx Brothers. De humor is dan ook wat meer op volwassenen gericht dan bij een gemiddelde animatieserie. Daarnaast heeft Spielberg er een sport van gemaakt om in iedere aflevering een muzikaal intermezzo in te lassen, ook weer met de nodige humor en persiflages. Naast de Warner Brothers zijn er nog andere terugkerende series in Animaniacs:

 • Pinky and the Brain zijn een hele domme en een hele slimme laboratoriummuis. Pinky vind alles best en zorgt voor de vrolijke noot, terwijl Brain in iedere aflevering werkt aan zijn ambitieuze plan om de wereld te veroveren. Wat natuurlijk iedere keer weer jammerlijk mislukt.
 • Slappy and Skippy Squirrel zijn twee eekhoorns. Slappy is een arrivé in het showbizzvak, misschien wel familie van Tex Avery's Nutty Squirrel. Maar in tegenstelling tot de hyperactieve karakters van Avery heeft Slappy het allemaal wel gezien, en trakteert de wereld op haar zure commentaar. De jeugdige Skippy moet het vak nog leren, en fungeert als haar aangever.

Andere series die zo nu en dan in een aflevering verschijnen zijn:

 • Goodfeathers, over drie wat maffiose duiven.
 • Rita and Runt, over een zwerfkat en een zwerfhond.
 • Buttons and Mindy, over een ondernemingslustige kleuter en haar babysittende hond.
 • Chicken Boo, over een levensgrote kip die in mensenkleren rondloopt.
 • Flavio and Marita, over twee nijlpaarden.
   
   
Informatie

Aantal afleveringen
99 (met daarin bij elkaar opgeteld 470 afleveringen van de diverse series)

Uitgezonden door
RTL 4 (5 januari 1997 - 11 maart 1998, onder andere als onderdeel van Telekids)
Nickelodeon (28 oktober 2007 - 29 mei 2009)

Alternatieve titel
Steven Spielberg presents Animaniacs

Scenario
Nick Dubois
Peter Hastings
Nicholas Hollander
Ralph Soll
Tom Minton
John P. McCann
Brian Mitchell
Tom Ruegger

Ontwerp personages
Darrell Bowen
Sue Crossley
Mark Zoeller
Kexx Singleton

Ontwerp decors
Jim Fletcher
Ann Guenther

Muziek
Richard Stone
Carl Johnson
Kevin Hopps
Norman Spain
Steve Bernstein

Begintune gezongen door
Jess Harnell
Rob Paulsen
Tress MacNeille

Producenten
Steven Spielberg
Tom Ruegger, Sr.
Rich Arons
Sherri Stoner
Peter Hastings
Rusty Mills

Nederlandse stemmenregie
Edward Reekers
Maria Lindes

 


Met dank aan Serge Barthel

Publicatiedatum: 2 juli 2006
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© Warner Bros. Television/Amblin Entertainment

RTL 4, Jaren 90, Jaren 00, 1997, Nickelodeon, Maria Lindes, Rolf Koster