Toegankelijkheid

Skip to main content

Captain Planet (1991-1994)

Captain PlanetOm kinderen meer bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde bedacht Ted Turner, oprichter van CNN, een tekenfilmserie waarin milieuvervuiling centraal staat. Bekende acteurs spraken de stemmen in en er werd ook een speelgoedlijn opgezet. Gaia, godin van de aarde, maakt zich zorgen om de planeet die steeds meer vervuild raakt. Ze geeft vijf magische ringen aan evenveel jongeren uit alle delen van de wereld, de planeteers. Iedere ring vertegenwoordigt een natuurelement. De ring van Kwame uit Afrika staat voor aarde en die van Wheeler uit Noord Amerika voor vuur. De ring van de Russische Linka symboliseert wind en water hoort bij de ring van Gi uit Azië.

Captain PlanetMa-Ti uit Zuid Amerika is de jongste planeteer en heeft een ring die symbool staat voor het hart, oftewel liefde en gevoel. Het vijftal verplaatst zich door de lucht met een door een zonne-energie aangedreven voertuig. Van Gaia krijgen de planeteers te horen waar er dringend actie moet worden ondernomen, bijvoorbeeld bij vervuiling door zure regen of smog. De veroorzakers maken meestal deel uit van de Eco-villians, een groep milieuverontreinigers met namen als Duke Nukem en Hoggish Greedly. Teamwerk is van belang en wanneer het niet lukt om samen een probleem op te lossen kan met de vijf ringen de hulp in worden geroepen van Captain Planet.

Captain PlanetDeze blauwe superheld dankt zijn krachten aan de natuurelementen maar is daarom ook kwetsbaar. Wanneer de vervuiling is bestreden neemt Captain Planet afscheid met "the power is yours!". Deze woorden zijn ook gericht aan de televisiekijkers die in de laatste 30 seconden van iedere aflevering te horen krijgen hoe zij zelf natuur en milieu kunnen beschermen. Na het derde seizoen namen de Hanna-Barbera Studio's, inmiddels onderdeel van Turner Broadcasting System, de reeks over van DiC Entertainment. Op een paar kleine wijzigingen na bleef de opzet van de serie gelijk, al werd de titel gewijzigd in The new adventures of Captian Planet.

 

Informatie

Aantal afleveringen
113

Uitgezonden door
Veronica (2 april - 3 september 1991)
RTL 4 (28 juni 1992 - 2 september 1994)

Originele/alternatieve titel
Captain Planet and the Planeteers
The new adventures of Captain Planet

Creatie
Ted Turner

Scenario
Hanna Strauss
Reed Shelly
Bruce Shelly
Phil Harnage 

Ontwerp personages
John Wong
Paula La Fand
Kathy Castillo

Ontwerp decors
Vladimir Spasojevic
John Wong
Doug Madick
Tim Callahan

Muziek
Larry Goodwin
Gordon Hunt
Preston Oliver

Openingstekst gesproken door
LeVar Burton
David Coburn 

Regie
Kris Gilpin
Vince Davis
Jim Duffy 

Producenten
Larry Houston
Will Meugniot
Cassandra Schafhausen 
Andy Heyward
Robby London
Barbara Y.E. Pyle
Nicholas Boxer
Thom Beers

 


Publicatiedatum: 1 januari 2008
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© TBS/DiC Entertainment/Hanna-Barbera Productions

RTL 4, Veronica, Jaren 90, 1991