Toegankelijkheid

Skip to main content

Billy the Cat (1997-1998)

Billy the CatBilly is een kwajongen van tien jaar oud die er van houdt om katten en andere dieren te pesten. Als hij op een dag een kat lastig valt, verandert een tovenaar hem voor straf in een katje. Nu moet Billy zelf ondervinden hoe het is om op vier pootjes rond te lopen. Gelukkig maakt hij nieuwe vrienden, de wat snobistische doch vriendelijke straatkat 'meneer' Hubert ontfermt zich over hem, en het poezenmeisje Bianca. Het verhaal van deze tekenfilm wijkt enigszins af van de strip van Stéphane Colman (tekeningen) en Stephen Desberg (scenario). In de strip wordt Billy overreden door een auto en beland in het hiernamaals.

Billy the CatNa een paar mysterieuze gebeurtenissen reïncarneert hij in de vorm van een kat. De karakters die Billy in het hiernamaals ontmoet, een rechtop lopende krokodil en een groot lieveheersbeestje, spelen in sommige albums nog een rol. In de serie is de plot wat dat betreft simpeler gehouden. Ook zijn in de tekenfilm andere namen gekozen. Bianca bijvoorbeeld heet in de strip Cha-Cha. Billy bezoekt zo nu en dan het huis waar hij opgroeide, om zijn zusje en zijn ouders te zien. Ze weten niet dat dit katje met tijgerstreepjes hun zoon Billy is. De kat van de tovenaar neemt in de tekenfilm de oude gedaante van Billy aan, zodat zijn familie niets vermoed van deze gedaanteverwisseling.

Billy the CatIn de strip is het wat tragischer: zijn vader en moeder weten niet beter dan dat hij het ongeluk niet heeft overleefd. Maar zijn zusje Mieke (Maartje in de strip) is er achter gekomen dat dit katje in werkelijkheid haar broer is. Enkele andere bijfiguren zijn zowel in de strip als in de tekenfilm te zien, zoals de dikke bassethond Saucisse (Saucijs), het huisdier van de familie van Billy. De stadsduif Jumbo speelt graag dat hij een vliegtuig is. Ook komt de duivelse kat Lucifer (Valsifer) regelmatig langs, wiens snode plannen gelukkig iedere keer door Billy, Bianca en meneer Hubert verijdeld worden.

Als de avonturen gedaan zijn, trekken Billy en meneer Hubert zich behaaglijk terug in de 'residentie' van meneer Hubert: een wrak van een Cadillac Eldorado, bouwjaar 1954, achtergelaten op het stedelijke autokerkhof.

 

Informatie

Aantal afleveringen
52 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
TROS (4 september 1997 - 9 april 1998)

Creatie
Stéphane Colman
Stephen Desberg

Scenario
Stan Hey
Robin Lyons
Andrew Offiler
Dennis O'Flaherty
Judy Valyi
Barry Whittaker
Fabrice Ziollowski

Muziek
David Iris
Tom Keenlyside
John Mitchell

Regie
Les Orton

Producenten
Dale A. Andrews
Herve Bedard
Pierre Levie
Robin Lyons
Patrick Moine
Steve Walsh

Nederlandse vertaling en bewerking
Marina Hebols

Nederlandse stemmenregie
Karen De Visscher

 


Bijdrage: Serge Barthel

Publicatiedatum: 23 augustus 2007
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© Les Films du Triangle/La Fabrique/Network of Animation/Sodep/Cologne Cartoon/France 3

TROS, Jaren 90, 1997