Toegankelijkheid

Skip to main content

Aladdin (1997-1998)

AladdinNa het grote succes van Disney's 31ste klassieker 'Aladdin' uit 1992 kon een vervolg niet uitblijven. Dat werd 'De wraak van Jafar', die direct op video werd uitgebracht. In 1994 was dat nog een experiment en daarom werd het budget bewust laag gehouden. Dat is aan de film te zien, want de tekenstijl is veel minder fraai dan de originele film. Toch werd de video zeer veel verkocht en waar de vervolgfilm ophoudt gaat deze televisieserie verder. Jafar is nu definitief verslagen, maar in en om Agrabah waar Aladdin woont bevinden zich nog tal van andere kleurrijke schurken in de vorm van tovenaars, heksen, dieven en monsters.

AladdinMet uitzondering van de eerzuchtige tovenaar Jafar keren in de serie alle belangrijke personages uit de film terug: Aladdins geliefde prinses Jasmine, haar vader de sullige sultan, het aapje Abu, het vliegende tapijt Kleedje en uiteraard de blauwe Geest uit de wonderlamp. Papegaai Iago is ook terug en hoewel hij nu zijn leven heeft gebeterd is hij nog altijd een praatgrage vogel. Ook zijn er nieuwe vrienden, zoals Toendra de regenvogel en Sadira, een meisje dat een oogje heeft op Aladdin, tot ongenoegen van Jasmine. Aladdin en zijn vrienden moeten het vaak op nemen tegen de domme Abis Mal en zijn knecht Haroud of de klunzige Amin Damoula.

In het sprookjesachtige land van 1001 nacht komen ook gevaren uit de oudheid voor. Aladdin en zijn vrienden krijgen onder andere te maken met monsterachtige maar uiteindelijk vriendelijke spinnen, uit de dood herrezen machtige heksen en een monster dat zich voedt met de rook van de brandende huizen. De nieuwe plaatsen, vrienden en vooral vijanden passen goed bij de mystieke wereld van Aladdin. De animatie is niet zo mooi als de bioscoopfilm maar gelukkig maken de spannende avonturen en niet te vergeten de humorvolle situaties met Iago en de Geest veel goed.

 

Informatie

Aantal afleveringen
86

Uitgezonden door
RTL 4 (7 februari 1997 - 2 januari 1998)
SBS6
Net5 (4 mei - 16 juli 2010 / 1 oktober - 29 november 2010)

Originele/alternatieve titel
Disney's Aladdin
Aladdin - Arabian adventures (video-release Groot Bittannië)
Aladdin - Avonturen in Agrabah (video-release Nederland)

Muziek
Harvey Cohen
Mark Watters

Regie
Alan Zaslove
Rob LaDuca
Bob Hathcock
Toby Shelton
Tad Stones

Producent
Tad Stones
Alan Zaslove

Nederlandse dialoogregie
Thera van Homeyer

 


Met dank aan Merkal Kahil van Disney's Aladdin blog en aan forumlid Sweet-as-you voor diverse Nederlandse afleveringstitels.

Publicatiedatum: 22 december 2007
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© Walt Disney Productions

Net5, RTL 4, SBS6, Jaren 90, 1997, Walt Disney, Stan Limburg, Just Meijer, Laura Vlasblom, Bram Biesterveld, Ruud Drupsteen, Victor van Swaay