Toegankelijkheid

Beroemde verhalen (1991)

Beroemde verhalenHet Amerikaanse echtpaar Mark Sottnick en Doris Wilhousky bedacht, naar eigen zeggen zittend aan de keukentafel, in 1985 een concept dat de kunst van het verhalen vertellen aan kinderen meer onder de aandacht zou kunnen brengen. Een combinatie van verhalen, muziek en uiteraard een goede verteller zou naast kinderen maar ook volwassenen kunnen boeien. Hiervoor werd Rabbit Ears opgericht, waarvan de naam een verwijzing is van het eerste verhaal dat werd bewerkt, ‘The velveteen rabbit’. Dit vooral in Amerika bekende verhaal over een fluwelen speelgoedkonijn werd van pianomuziek voorzien door George Winston en voorgelezen door Meryl Streep. 

Beroemde verhalenOnder de naam ‘Storybook classics’ zouden tot en met 1990 nog 13 delen volgen, waaraan bekende acteurs en muzikanten hun medewerking verleenden. Zo las Cher ‘Het lelijke kleine eendje’ voor en vertelde Jack Nicholson ‘Hoe de olifant aan zijn slurf kwam’ en 'Hoe de neushoorn aan zijn vel kwam'. Behalve op cd werd van de verhalen ook een televisieserie gemaakt waarbij tekeningen uit het bijbehorende prentenboek te zien waren. Voor de Nederlandse bewerking werd een selectie gemaakt met verhalen van Rudyard Kipling en Hans Christian Andersen. De plaats van de Hollywoodacteurs werd ingenomen door bekende Nederlanders.

In Amerika was de reeks een groot succes en heeft diverse vervolgen gekregen waaronder ‘We all have tales’ met verhalen uit de hele wereld, ‘American heroes and legends’ over bekende Amerikaanse helden, en ‘The greatest stories ever told’ met verhalen uit de Bijbel. Van 'Storybook classics' zijn enkele afleveringen in de oorspronkelijke Amerikaanse versie in Nederland door Philips uitgebracht op cd-i, een multimediasysteem dat mede door de hoge prijs maar kort bestaan heeft.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
14 (6 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
NCRV (22 april - 27 mei 1991 / 30 mei - 5 juli 1997)

Originele titel
Storybook classics

Creatie
Mark Sottnick
Doris Wilhousky

Scenario
Mark Sottnick
Joel Tuber

Tekeningen
Tim Raglin
David Jorgensen
Robert Van Nutt

Muziek
Bobby McFerrin
Art Lande
Patrick Ball
Mark Isham

Regie
Mark Sottnick

Producenten
Mark Sottnick
Clay V. Stites
Joel Tuber

Vertaling en Nederlandse regie
Simone Kramer

 


Publicatiedatum: 19 maart 2011
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© Rabbit Ears Entertainment

NCRV, Jaren 90, 1991, Willem Nijholt, Martine Bijl