Toegankelijkheid

Skip to main content

Toscane (1999-2001)

ToscaneNa te zijn afgestudeerd aan de Amsterdamse Academie voor Kleinkunst schreven Kasper van Kooten en Martine Sandifort samen met Frank Ketelaar een jeugdserie voor Villa Achterwerk, waarin ze zelf de hoofdrol speelden als twee puberale pizzakoeriers. De wat sullige maar intelligente Ben is de tegenpool van de vlotte, kauwgom kauwende maar niet altijd even slimme Latoya. Samen bezorgen ze pizza's voor Toscane, de pizzeria van Luigi. Hij komt zelf nooit in beeld, alleen zijn stem is te horen als hij de bestelling doorgeeft, waar standaard een 'salata mista' bijzit. De twee bezorgers zijn het vaak niet met elkaar eens.

ToscaneBen is volgens Latoya "geestelijk gek in zijn hoofd", maar gaandeweg de serie maken de vooroordelen plaats voor begrip. Tijdens hun ritten door de stad maken de pubers van alles mee. Latoya komt onder andere op een rondvaartboot terecht waarbij ze als gids invalt, en helpt twee muziekproducenten door een zomerhit in te zingen. Ben krijgt te maken met een vrouw die zich schaamt voor haar snor en een toilet waar zo'n beetje alles wat kapot kan, stuk gaat. Ook de bijrollen worden gespeeld door Kasper van Kooten en Martine Sandifort, in totaal meer dan 60 rollen.

Daarnaast zijn er diverse gastrollen van onder andere oud-klasgenoten van de kleinkunstacademie, waaronder een piepjonge Carice van Houten. In elke aflevering zijn ook liedjes te horen die bij het begin van de tweede reeks op cd werden uitgebracht. Het schijfje ziet eruit als een minipizza en de hoes als een bezorgdoos, compleet met vetvlek.

 
 

Informatie

Aantal afleveringen
23

Uitgezonden door
VPRO (13 maart - 6 juni 1999 / 18 februari - 22 april 2001 / 24 januari - 25 maart 2005 / 13 september - 19 september 2009)

Scenario
Kasper van Kooten
Martine Sandifort
Frank Ketelaar

Muziek
Kasper van Kooten

Begintune gezongen door
Kasper van Kooten
Martine Sandifort

Regie
Frank Ketelaar

Producenten
Johanna Karssiens
Marian van Nispen
Kik Eveleens

 


Publicatiedatum: 9 januari 2010
Laatste aanvulling: 29 januari 2018

© VPRO/Toonder Studio's

VPRO, 1999, Jaren 90, Jaren 00, Villa Achterwerk