Toegankelijkheid

Total Drama Island (2008-2009)

Total Drama IslandDe eerste reality tekenfilmserie speelt zich af op Kamp Wawanakwa, een zomerkamp gesitueerd op een bosrijk eiland in het zuiden van de Canadese provincie Ontario. Hier nemen 22 tieners het tegen elkaar op in twee teams, de Bijtende Baarzen en de Blèrende Bosratten. Onder leiding van presentator Chris MacLean krijgen de kandidaten iedere drie dagen een opdracht waarmee hun overlevingstechnieken worden getest. Aan het verliezende team worden 's avonds bij het kampvuur marshmallows uitgedeeld bij wijze van stemmen. De kandidaat zonder het snoepgoed moet naar de Pier der Schaamte en met de verliezersboot het kamp verlaten.

Total Drama IslandDe winnaar krijgt de hoofdprijs van 100.000 euro. Vooraf werd onderzocht wat tieners leuk en vooral niet leuk vonden aan reality shows. Elementen uit bekende programma's werden met elkaar gecombineerd, zoals de overlevingsopdrachten uit Expeditie Robinson en de gevaarlijke stunts uit Fear Factor. De onderlinge verhoudingen tussen de kandidaten, van ruzie tot verliefdheid, doen denken aan The Real World van MTV. Net als bij Big Brother is er een dagboekkamer, in de vorm van een door vliegen omgeven toilet. Om alle ontwikkelingen in het kamp te volgen werd er ook een interactieve website ontwikkeld.

Total Drama IslandDe site bood tevens de mogelijkheid om zelf een eigen kandidaat te ontwerpen waarmee de uitdagingen uit het programma konden worden nagespeeld. Officieel bestaat de serie uit 26 afleveringen maar er werd, zoals vaker bij reality programma's, nog een extra aflevering gemaakt waarin de kandidaten terugblikken. Dit deel werd uitgezonden voorafgaand aan de laatste aflevering maar was in Nederland niet te zien. Dat geldt ook voor de special die na de serie volgde, waarin de winnaar de kans krijgt de prijs te verhogen naar een miljoen euro, maar daarmee ook het risico neemt alles te verliezen aan één van de andere kandidaten.

Inmiddels zijn er ook een vier vervolgreeksen gemaakt. In Total Drama Action keren 14 deelnemers terug om op een verlaten filmset allerlei opdrachten te doen. In de derde reeks Total Drama World Tour moeten 17 kandidaten over de hele wereld muzikale uitdagingen uitvoeren. Total Drama: Revenge of the Island speelt zich weer af in Kamp Wawanakwa en alle kandidaten keren weer terug in Total Drama: All Stars.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
27 + 1 special (26 in Nederland uitgezonden) 

Uitgezonden door
Jetix (7 september 2008 - 22 februari 2009 / 30 mei - 27 september 2009)

Creatie
Jennifer Pertsch
Tom McGillis

Scenario
Tom McGillis
Erika Strobel
Nicole Demerse
Alex Nussbaum

Ontwerp personages
Todd Kauffman

Muziek
James Chapple
Graeme Cornies
Dave Kelly
Brian L. Pickett

Begintune gezongen door
Graeme Cornies
Dawna Toews

Regie
Todd Kauffman
Mark Thornton

Producenten
Tom McGillis
Jennifer Pertsch
George Elliott
Brian Irving
Jason Boyer

Nederlandse stemmenregie
Huub Dikstaal

 


Publicatiedatum: 16 februari 2009
Laatste aanvulling: 26 mei 2013

© Teletoon/Fresh TV/Cake/Fred Butter Soundstudio

Jaren 00, 2008, Jetix, Fred Butter, Angela Schijf