Toegankelijkheid

Skip to main content

Erik of 't klein Insectenboek (2007)

Erik of 't klein InsectenboekWanneer de 10-jarige Erik Pinksterblom bij zijn opa gaat logeren vindt hij op zolder een schilderij met de naam 'Wollewei', genoemd naar een schaap dat erop te zien is. De dromerige Erik moet de volgende dag een spreekbeurt over insecten houden maar denkt liever aan zijn geheime liefde Rosalie dan aan zijn huiswerk. De juf heeft hem, na vele keren uitstel, nu de allerlaatste kans gegeven om zijn spreekbeurt de volgende dag voor te dragen. Als Erik naar bed gaat kan hij niet in slaap komen en zoekt op zolder stiekem het schilderij op. Door de toverkunsten van zijn betovergrootmoeder belandt hij opeens als een piepklein jongetje tussen de insecten in het schilderij.

Erik of 't klein InsectenboekDoordat hij een insectenboek bij zich heeft weet Erik veel over de dieren die hij tegenkomt. De insecten willen ook graag weten wie deze rare tweevoeter is en title="Erik of het klein insectenboek"wat hij komt doen. Erik beleeft de meest gekke avonturen en moet allerlei toeren uithalen om zich uit benarde situaties te redden. Ondertussen leert hij heel veel over de vlinders, lieveheersbeestjes, sprinkhanen en andere insecten die hij op zijn pad tegenkomt. Wanneer hij na een avontuurlijke nacht de volgende dag voor de klas staat en iedereen vertelt wat hij heeft beleeft, krijgt hij een groot applaus van al zijn medeleerlingen en slaagt hij alsnog voor zijn spreekbeurt.

In 1979 was het beroemde verhaal van Godfried Bomans uit 1941 al te zien als serie bij de TROS en in 1995 maakte de VPRO een reeks gebaseerd op een theatervoorstelling. Deze derde versie verscheen oorspronkelijk in 2004 als speelfilm in de bioscoop. Omdat de AVRO de film meefinancierde werd ook een televisieserie van zes afleveringen gemaakt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
AVRO (19 februari - 23 februari 2007 / 1 december 2007, als speelfilm / 4 mei - 6 mei 2009 / 21 augustus 2011, als speelfilm / 27 augustus 2011, als speelfilm / 3 november 2013, als speelfilm)

Creatie
Godfried Bomans (boek "Erik, of Het klein insectenboek")

Scenario
Cecilie Levy
Gidi van Liempd

Muziek
Ellert Driessen

Regie
Gidi van Liempd

Producenten
Clea De Koning
Hans De Weers
Mieke De Wulf
Ian Ginn
Erwin Godschalk
Bert Nijdam
Justine Paauw
Søren Juul Petersen
Jean-Claude Van Rijckeghem
Thomas Springer
Helmut Weber
Esther Wouda 

 


Publicatiedatum: 3 mei 2009
Laatste aanvulling: 10 oktober 2013

© United International Pictures/AVRO/Egmond Film and Television/Bridge Entertainment Group

Jaren 00, Jaren 10, 2007