Toegankelijkheid

Skip to main content

Er was eens... het Leven (1989)

Er was eens... het LevenOoit geweten hoe je lichaam er van binnen uitziet? Deze tekenfilm geeft het antwoord door middel van grappige wezentjes die de kleinste deeltjes van het lichaam verbeelden. Een groep rode bloedlichaampjes reist onder leiding van meester Globus door het hele lichaam. Hij is oud en wijs en vertelt de andere bloedlichaampjes over de werking van het menselijk lichaam. Onderweg komen ze gevaren tegen in de vorm van virussen, microben en bacteriën, maar ook elementen die goed zijn voor het lichaam zoals vitaminen en mineralen. Daarnaast is er hulp in de vorm van de witte bloedlichaampjes Peter en Psi die zich per capsule snel door de aderen kunnen verplaatsen.

Er was eens... het LevenDikkie is een veelkernig wit bloedlichaampje dat ook vijanden opspoort en de rode bloedlichaampjes de weg wijst. Tussen 1993 en 1995 werden samen met de serie op 13 videobanden maar liefst 50 educatieve boekjes uitgebracht onder de titel 'Zo werkt je lichaam'. Bij de reeks zat ook een bouwpakket van het menselijk skelet. Na series over de mens en de ruimte was dit het derde hoofdstuk uit de Franse serie Il était une fois.... In de jaren '90 zijn er reeksen gemaakt over Amerika, ontdekkingsreizigers en wetenschappers, en tenslotte in 2009 een zevende serie over de aarde.

Alle reeksen waren co-producties met andere Europese omroepen, waaronder de KRO voor de eerste drie series. Behalve in Europa zijn de tekenfilms ook in diverse Aziatische landen uitgezonden. In 2017 werd de serie bewerkt tot een reeks stripalbums.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
KRO (2 januari - 7 juli 1989)

Originele/alternatieve titel
Il était une fois... la vie, la fabuleuse histoire du corps humain
Zo werkt je lichaam (video release)

Scenario
Albert Barillé

Ontwerp personages
Jean Barbaud

Ontwerp decors
Claude Lambert

Muziek
Michel Legrand
Armand Migiani

Regie
Albert Barillé

Producent
Albert Barillé

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 14 december 2017

© Procidis/Memphis Belle

KRO, Jaren 80, 1989, Trudy Libosan, Ger Smit, Jan Anne Drenth, Pebble TV