Toegankelijkheid

Skip to main content

Junior Songfestival (vanaf 2003)

Junior SongfestivalHet uit een Scandinavisch festival voortgekomen Junior Eurovisie Songfestival is sinds 2003 een competitie van liedjes voor kinderen tot 15 jaar uit heel Europa. Dit mini-songfestival werd in 2001 voor het eerst in Denemarken gehouden als opwarmer voor het Eurovisie Songfestival. Het jaar daarna deden ook Zweden en Noorwegen mee aan het succesvolle festival. Zestien Europese landen kregen vervolgens op initiatief van de European Broadcasting Union een uitnodiging om deel te nemen aan dit Junior Eurovisie Songfestival dat zowel binnen als buiten Europa wordt uitgezonden. Ieder actief EBU-lid heeft de mogelijkheid mee te doen.

Junior SongfestivalZo kunnen ook andere landen buiten Europa een inzending insturen voor dit jaarlijks terugkerende spektakel. In de beginjaren van het festival mochten kinderen van 8 jaar al meedoen. Later werd de leeftijd verhoogd naar 10 jaar. De in hun eigen taal gezongen liedjes zijn ook nog eens door de deelnemers zelf geschreven en gaan onder andere over verliefdheid, vriendschap, millieu en andere onderwerpen die deze leeftijdscategorie bezighoudt. De allereerste inzending voor Nederland in 2003 was van Roel met het nummer 'Mijn ogen zeggen alles' en behaalde een elfde plaats van de zestien landen die meededen.

Junior SongfestivalTot nu toe heeft Nederland het festival één keer gewonnen. In 2009 won het liedje 'Click clack' van Ralf Mackenbach in een spannende finale waarbij de laatste punten de doorslag gaven. Twee jaar later werd Rachel tweede achter Georgië met maar vijf punten verschil. In tegenstelling tot het Eurovisie Songfestival is het niet het winnende land dat het Junior Songfestival het jaar daarna mag organiseren maar het stemmen gaat wel op dezelfde wijze als het songfestival voor volwassenen. De winnaars van 2006, de Russische tweeling Masja en Nastya, deden in 2014 mee aan het Eurovisie Songfestival waar ze zevende werden.

De Nederlandse deelnemers in 2007, Lisa, Amy en Shelley, wonnen in 2014 wonnen het vijfde seizoen van The Voice of Holland als O’G3NE en deden in 2017 mee aan het Eurovisie Songfestival waar ze de elfde plaats haalden met 'Lights and shadows'. In 2016 kreeg het Junior Songfestival in Nederland een andere opzet: de voorrondes werden via de website van het festival en sociale media gehouden omdat de doelgroep daar meer naar kijkt dan naar televisie. Een jaar later waren de voorrondes weer terug op televisie.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
AVRO/AVROTROS (vanaf 20 september 2003)

Alternatieve titel
Junior Eurovisie Songfestival

Regie Nederland
Chantal Antonides
David Grifhorst
Eduard Huis in 't Veld
Roy Ferwerda

 


Publicatiedatum: 1 oktober 2009
Laatste aanvulling: 30 november 2023

© AVRO/AVROTROS

AVRO, Jaren 00, Jaren 10, 2003, Jaren 20, AVROTROS, Angela Schijf