Toegankelijkheid

Skip to main content

BB de Beer (1993)

BB de BeerHerman van Veen liep jarenlang rond met een idee over een reuzenteddybeer die van de sterren op de aarde neerdaalt. Hij noemde de beer BB en liet hem tevoorschijn komen in een theatervoorstelling en later in het door hem opgerichte Harlekijn Danstheater. BB de Beer kreeg ook zijn eigen televisieserie, waarin hij na door Herman te zijn getekend van het papier afstapt. Behalve de ultieme knuffel is BB ook heel wijs, en stelt Herman allerlei vragen. Ze wonen in een wonderlijk herenhuis met een aantal bijzondere bewoners. Op zolder woont Xantoxia, een heks die voor de ene helft man en voor andere helft vrouw is. 

BB de BeerDe energieke vleermuis Vlerk is verliefd op Xantoxia, maar zijn liefde wordt nimmer beantwoord. In de kelder van het huis wonen drie aristocratische geesten: de baron, de hertog en de jonkvrouw. Zij verbazen zich over de voorwerpen en gebruiken van deze tijd. De tuin wordt onderhouden door Snoei de tuinman en Erik de geluidenmaker speelt wonderlijke composities. Slijmerd, Slijmbal en Slijmjurk tenslotte zijn drie vreemde wezens die onder het huis wonen. Ze houden van feesten en flessen, maar vooral van post. Ze hopen dat er veel brieven naar hen gestuurd worden want daar leven ze van.

BB de BeerIedere aflevering maakt BB de Beer van alles mee rond een bepaald thema, en praat ook hierover met een groep kinderen. Het thema wordt ook bezongen door Herman en verbeeld door het Harlekijn Danstheater. Het was de bedoeling dat als de serie zou aanslaan om van BB de Beer ook cd’s, boeken en een tekenfilmserie te maken. Het bleef echter bij drie afleveringen, al schreef Herman van Veen nog wel het verhaal ‘De grote beer’ voor zijn verhalenboek ‘Heb 't in mijn dromen zelf gezien’. In het jaar dat BB de Beer op televisie te zien was werd Herman van Veen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
3

Uitgezonden door
NCRV (18 februari - 4 maart 1993)

Creatie
Herman van Veen

Scenario
Herman van Veen
Roger Hendriks

Poppenspel
Stef de Reuver

Mimespel
Harlekijn Danstheater

Muziek
Erik van der Wurff

Begintune gesproken en gezongen door
Herman van Veen

Regie
Ruud van Gessel

Productie
Anneke van Megen

 


Publicatiedatum: 22 februari 2012
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© NCRV/BFP/Harlekijn Holland

NCRV, Jaren 90, 1993, Herman van Veen, Michiel Kerbosch