Toegankelijkheid

Skip to main content

Raveleijn (2011)

RaveleijnToen Paul van Loon, auteur van kinderboeken, door de Efteling werd gevraagd de serie Raveleijn te schrijven, onstonden er onmiddelijk allerlei beelden in zijn hoofd die het uiteindelijke verhaal vormden voor deze spannende avonturenreeks. Dat is ook niet gek want Paul woont in Drunen, dat ook wel achtertuin van de Efteling wordt genoemd. Zijn inspiratiebron was het spookslot, dat in 1978 werd geopend. Het avontuur begint als de ouders van Thomas, Maurits, de tweeling Emma en Lisa en hun kleine broertje Joost als verrassing de kinderen een dagje mee naar Ravenhorst nemen.

RaveleijnHet blijkt niet zomaar een dagje uit want de reis krijgt voor de kinderen een totaal andere wending. Hun ouders hebben namelijk al lang besloten de oude herberg, die in het bos van Ravenhorst staat, te kopen om daar een wijngaard te gaan beginnen. De kinderen willen helemaal niet verhuizen en denken dat het om een vakantiehuis gaat maar komen al snel bedrogen uit... het is definitief. In Ravenhorst bevindt zich nog een oude, ongebruikte stadspoort waarin de zin "Raveleijn, waar raven ruyters zullen zijn" staat gebeiteld. Als de kinderen op een dag door raven verleid worden om door de poort te gaan gebeurt er iets magisch.

RaveleijnDe kinderen veranderen in volwassen ruiters, de raven worden paarden en het avontuur kan beginnen. Een aantal bewoners die de stad heeft verlaten, leeft verstopt in de bossen van Raveleijn. Deze bannelingen vormen de Orde van de Raven die willen afrekenen met graaf Olaf Grafhart. Hij onderdrukt met ijzeren hand de bevolking. Om de opstandelingen te verslaan laat de graaf door de burgers 'graffers' bouwen, monsterlijke wezens met stalen kaken die hem moeten helpen de macht in handen te houden. Wanneer de kinderen stuiten op de Orde van de Raven horen ze over een mysterieuze voorspelling.

RaveleijnVijf uitverkoren kinderen zullen als ruiters de bevolking van Raveleijn komen redden, zo luidt de voorspelling. De kinderen hebben ieder een speciale kracht gebaseerd op de elementen water, vuur, aarde, metaal en hout. Nadat ze de fijne kneepjes van de orde hebben geleerd om zich te verdedigen trekken de ruiters naar de stad Raveleijn. Wanneer ze oog in oog met de graaf en zijn graffers komen te staan om hem te verslaan blijkt hij nog een verrassing achter de hand te hebben. Zal het de Woudenberg kinderen lukken om de burgers hun vrijheid terug te geven? In april 2011 opende De Efteling het grootse project Raveleijn met daarin ruimte voor evenementen, horeca en show.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
RTL 4 (26 februari - 14 mei 2011 / 9 juli - 16 juli 2011 / 17 december - 31 december 2011)
Nickelodeon (vanaf 1 augustus 2015 regelmatig herhalingen)

Creatie
Paul van Loon (boek "Raveleijn")

Scenario
Sander de Regt

Muziek
René Merkelbach

Regie
Anne van der Linden

Producenten
Jos van der Linden
Paul Van der Linden
Rogier Visser
Olaf Vugts
Willem Zijlstra

 


Publicatiedatum: 24 maart 2011
Laatste aanvulling: 3 september 2022

© Efteling Media/FourOne Media/RTL Nederland B.V.

RTL 4, Jaren 10, Nickelodeon, 2011, Efteling