Toegankelijkheid

Skip to main content

Sprookjeskast, De (1993)

De SprookjeskastEen van de doelstellingen van Schooltelevisie is het promoten van literatuur voor basisschoolleerlingen. Voor de groepen 1, 2 en 3 heette dit project begin jaren '90 ‘Plaatjes kijken’ en voor de groepen 4 en 5 ‘Boekenbuis’. Deze twee projecten werden voor deze serie samengevoegd in de vorm van acht gedramatiseerde sprookjes. In combinatie met televisie, de “kijkkast”, werd dit De Sprookjeskast. Behalve dat kinderen veel plezier beleven aan sprookjes zou het hen stimuleren om zelf sprookjes te gaan (voor)lezen en te vertellen. Er werden acht sprookjes gekozen die wat minder bekend zijn, vier van de gebroeders Grimm en vier van Hans Christian Andersen.

De SprookjeskastDe eerste vier afleveringen waren speciaal bedoeld voor de jongste doelgroep, de overige delen voor de kinderen uit groep 4 en 5. De opbouw van iedere aflevering is telkens dezelfde. Twee sprookjesfiguren, een man en een vrouw, weten dat ze ooit in een sprookje leefden maar zijn vergeten welk sprookje dat was. Ze moeten op zoek in hun fantasie om erachter te komen in welk sprookje ze thuishoren. Als ze in de eerste aflevering een gouden bal vinden herinnert de vrouw zich dat ze een prinses is en gaat het eerste sprookje ‘De Kikkerkoning’ van start. Het einde van het sprookje is tevens het begin van een nieuwe aflevering.

De SprookjeskastBij de serie verscheen ook een sprookjesboek waarin de acht sprookjes opnieuw verteld worden door Imme Dros met illustraties van Tom Eyzenbach. Ook werd van ieder sprookje een sprookjesprent gemaakt, een poster waarop het verhaal in enkele afbeeldingen met een tekst wordt verteld. Kinderprenten waren vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw heel populair en verschenen in grote oplagen. De sprookjesprenten, voor ieder sprookje één, werden geïllustreerd door Annet Kossen, Harrie Geelen, Margriet Heymans, The Tjong Khing, Friso Henstra, Annemie Heymans, Jan Jutte en Wim Hofman.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
NOT/Teleac (22 september - 10 november 1993 / 20 september - 29 november 1994 / 16 oktober - 26 oktober 2000 / 9 januari - 13 maart 2002 / 29 maart - 24 mei 2004 / 2 april - 14 mei 2007)

Scenario
Walter Goverde

Ontwerp Sprookjeskast
Tom Eijzenbach

Muziek
Maarten van Roozendaal

Begintune gezongen door
Maarten van Roozendaal

Regie
Walter Goverde

Producent
Pim Schippers

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor enkele screenshots

Publicatiedatum: 23 september 2014
Laatste aanvulling: 3 november 2014

© Raster/NOT/Teleac

Jaren 90, Jaren 00, 1993, Teleac, NOT, Harrie Geelen