Toegankelijkheid

Skip to main content

TROS Popformule 1 (1984-1992)

TROS Popformule 1Nadat TopPop en Countdown al een aantal seizoenen achter de rug hadden en al aardig in het collectieve geheugen gebakken zaten, haalde producent John de Mol het van oorsprong Duitse popprogramma Formel Eins in 1984 naar de TROS. Naast wat we al gewend waren bracht het nieuwe muziekprogamma TROS Popformule 1 ook filmnieuws en had het vaste lifestyle rubrieken.

Ex-Countdown presentator Erik de Zwart maakte destijds de overstap naar de TROS om daar de nieuwe hitformule te gaan presenteren en deed dit in een jaren '50 decor waarin een 'roze Studebaker Commander Starliner' een prominente plek had ingenomen net als in de Duitse versie. Het zou nog geen twee jaar duren voor hij weer terugkeerde naar het vertrouwde nest Veronica, waar hij samen met Bart van Leeuwen het programma Bart & De Zwart gaat presenteren. Later zou hij zowel op radio als televisie, onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse Top 40 die hij na het stoppen van Lex Harding in 1989 overnam.

TROS Popformule 1Linda de Mol, die inmiddels al wat bekender was geworden door haar presentatie op Sky Channel met o.a. de DJ Kat Show en de Sky Trax Eurochart Top 50, nam samen met radiodiscjockey Jeroen Soer voor een jaar de presentatie over voordat Martijn Krabbé in beeld zou komen. Jeroen Soer kwam oorspronkelijk van Radio Caroline en stapte later over naar de KRO en de VARA waar hij furore maakte met de Verrukkelijke 15. Deze hitlijst werd samengesteld door VARA-dj's aan de hand van tips van luisteraars die deze destijds per briefkaart konden insturen.

Inmiddels had Popformule nieuwe leadermuziek gekregen en werd zowel voor de Duitse als Nederlandse uitzendingen gebruikt. Gecomponeerd door 'Mister Stars on 45' Jaap Eggermont werd deze track ook op single en maxi, zoals ze in Duitsland zeggen, alleen daar uitgebracht onder de titel Formel Eins Thema en Formel Eins Thema (Extended Remix).

TROS Popformule 1In 1987 werd de toen 19-jarige Martijn Krabbé aangetrokken om de videoclips en andere onderdelen 'wat hipper' aan te kondigen en deed ook, net als zijn voorgangers, interviews met sterren uit binnen- en buitenland. Wat we nog niet eerder hadden gezien was de manier waarop het overzicht van De Nationale Hitparade werd opgesomd. Dit deed Martijn door te bellen naar de 'ook in het echt te bellen' Hitlijn vanuit een rode telefooncel.

Het steeds populairder wordende popprogramma, dat ook een nieuw logo had gekregen, werd inmiddels door meerdere zenders in verschillende landen uitgezonden waaronder Televizija Beograd, Sky Channel en Music Box.

Een jaar later werd Martijn even vergezeld door Mariska van Kolck die graag iets nieuws wilde gaan doen. Na wat omzwervingen in Duitsland op theatergebied en een dikke zomerhit samen met Frank Ashton, scheef ze naar drie omroepen een programmaplan. Het was voormalig programmadirecteur Cees den Daas van de TROS die haar uitnodigde en niets met haar ingediende programmaplan deed maar wel een presentatrice in haar zag.

TROS Popformule 1In 1991 was Martijn even van de buis door een conflict met de TROS. Het was zijn directe chef Ferry Maat die hem een maand op non-actief had gezet en ter vervanging Peter Teekamp inzette. Teekamp was al verbonden met het programma als discjockey bij de TROS Popformule Drive-In Show, die net als de andere bekende discoshows door elke discotheek, soos, café of evenement in alle uithoeken van Nederland wel werd geboekt.

Studiopubliek voor de opnames van Popformule werd soms op ludieke wijze geworven. Zo konden jongeren zich bijvoorbeeld laten inschrijven tijdens een Open Dag bij een balletschool in Zierikzee waardoor zij gratis naar een opname mochten. Naast dat er vinyl, cassettes en de toen opkomende cd's van het programma verkrijgbaar waren, werd Popformule ook verwerkt in een commercial van Peek & Cloppenburg.

Net als de andere popprogramma's stopte Formule 1 ook vanwege de opkomende muziekzenders als MTV en Music Box.

 

Informatie

Aantal afleveringen
264

Uitgezonden door
TROS (3 oktober 1984 - 22 april 1992)
Sky Channel
Music Box

Alternatieve titels
TROS Popformule
Formule 1
Formel Eins
Popformule Plus
Popformule Special
Popformule presenteert: De Nationale Top 100

Leadermuziek
Jaap Eggermont (1985)

Regie
Annemarie den Daas
John Carrington
Marc Disselhoff
Willem Mouissie
Wim Dröge

Producenten
Jeff Nassenstein
John de Mol
Wim Dröge

 


Publicatiedatum: 15 augustus 2021
Laatste aanvulling: 15 augustus 2021

© TROS/John de Mol Producties BV

TROS, Jaren 80, Jaren 90, 1984, Sky Channel