Toegankelijkheid

Skip to main content

Batman (1966)

BatmanHet eerste seizoen van Batman op de televisie was in Amerika een groot succes. In andere delen van de wereld was de serie over de gemaskerde stripheld nauwelijks bekend, daarom werd ter promotie een speelfilm gemaakt. Belangrijk verschil met de serie was dat er meer budget was. Dit hield in dat er meer op locatie gefilmd kon worden, en dat Batman en Robin meer mogelijkheden kregen om zich te verplaatsen. Naast de vertrouwde Batmobiel heeft het duo de beschikking over een Batcopter, een Batboot en een Batbike. Geen overbodige zaken want maar liefst vier schurken blijken samen te werken in hun plan Batman dwars te zitten.

BatmanCatwoman, The Penguin, The Riddler en The Joker hebben een belangrijke uitvinding gestolen die zich aan boord bevond van een jacht. Ook commodore Schmidlapp, die het gezag voerde aan boord, en het jacht zelf zijn verdwenen. De vier schurken doen met het oog op wereldheerschappij er sindsdien alles aan om Batman en Robin in de val te lokken. Tevergeefs, al lijkt Catwoman bijna te slagen wanneer zij zich voor de Russische journaliste Kitka uitgeeft. Bruce Wayne, de man die achter het Batmanmasker schuilgaat, valt als een blok voor haar. Als Bruce een avondje met haar op stap is heeft hij niet door dat Kitka, oftewel Catwoman, stiekem een zender plaatst.

BatmanDe anderen weten zo precies wat Batman en Robin van plan zijn. Het lukt The Penguin om, verkleed als de commodore, zelfs de geheime Batgrot binnen te dringen waar Batman zijn uitvindingen en Batmobiel verscholen houdt. Maar Batman en Robin weten uiteindelijk hoe ze het viertal onschadelijk moeten maken en zo de wereld van de ondergang te redden. De film heeft dezelfde absurde situaties als de serie: zo wordt Batman aangevallen door een met explosieven gevulde haai en blijkt de gestolen uitvinding een apparaat te zijn dat mensen 'dehydrateert' waardoor er alleen nog een hoopje stof overblijft.

Dit proces kan overigens weer net zo makkelijk teruggedraaid worden. Alle acteurs uit de serie waren ook in de film te zien, met uitzondering van Julie "Catwoman" Newmar. Omdat zij inmiddels haar medewerking aan een andere film had toegezegd werd haar rol door Lee Meriwether overgenomen. 
 
 

Informatie

Bioscooppremière
30 juli 1966 (USA)
8 december 1966 (Nederland)

Uitgezonden door
RTL 4 (28 september 1991)
SBS6 (1 juni 2002 / 21 mei 2003 / 16 december 2003)

Scenario
Lorenzo Semple, Jr.

Muziek
Nelson Riddle
Neal Hefti

Regie
Leslie H. Martinson

Producenten
William Dozier
Charles B. Fitzsimons

 


Publicatiedatum: 17 april 2006
Laatste aanvulling: 19 juli 2016

© 20th Century Fox

RTL 4, SBS6, Jaren 90, Jaren 00