Toegankelijkheid

Skip to main content

Asterix en Cleopatra (1968)

Asterix en CleopatraVoor het zesde avontuur van Asterix lieten schrijver René Goscinny en tekenaar Albert Uderzo zich inspireren door de destijds veel besproken speelfilm 'Cleopatra' met Elizabeth Taylor in de titelrol. Een paar jaar later vormde dit stripverhaal weer de basis voor een film. In de tweede lange tekenfilm van Asterix krijgt de druïde Panoramix een oude vriend uit Alexandrië op bezoek, de architect Tekenis. Hij heeft van koningin Cleopatra, die een weddenschap met Julius Caesar heeft afgesloten, de opdracht gekregen om een paleis in drie maanden te bouwen. Als hij slaagt zal hij worden overladen met goud, maar als het niet lukt wordt hij aan de heilige krokodillen gevoerd.

Asterix en CleopatraTekenis is ten einde raad maar Panoramix biedt aan zijn toverdrank, die iedereen onoverwinnelijk maakt, voor de arbeiders te maken. Asterix, Obelix en zijn hondje Idefix gaan ook mee naar Egypte. De bouw verloopt snel en Cleopatra is onder de indruk. Plurix, een concurrent van Tekenis, is jaloers en probeert de werkzaamheden te vertragen door onder andere de Galliërs te laten verdwalen in een piramide. Dankzij de kracht van Obelix weten ze uit de wirwar van gangen te ontsnappen. Ook Caesar laat de bouw saboteren maar wordt op zijn nummer gezet door een woedende Cleopatra die uiteindelijk de weddenschap wint.

Asterix en CleopatraDeze tekenfilm volgt het stripverhaal trouw, maar er zijn ook enkele komische scènes toegevoegd zoals die van de dansende leeuw van Cleopatra, en wie goed oplet ziet als Obelix door de piramide loopt tussen de muurschilderingen een afbeelding van de kerstman. Voor de Nederlandse bioscooprelease werd het liedje waarin Obelix van eten droomt weggelaten, maar deze is op de dvd wel te zien, vreemd genoeg in een Engelstalige versie. In 2002 werd het verhaal opnieuw verfilmd als 'Asterix & Obelix: Missie Cleopatra', ditmaal met echte acteurs onder wie Monica Bellucci als de Egyptische koningin.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
19 december 1968 (Frankrijk)
12 februari 1970 (Nederland)

Uitgezonden door
NCRV (24 mei 1991 / 31 augustus 1993)
RTL 4 (16 april 2000 / 20 april 2001)
Yorin (29 december 2001)
Nickelodeon (8 augustus 2010 / 28 december 2010)

Originele titel
Astérix et Cléopâtre

Creatie
René Goscinny
Albert Uderzo

Scenario
Jos Marissen
Eddie Lateste
Pierre Tchernia

Ontwerp decors
Claude Lambert
Michiu Wiggers
Jean Torton

Muziek
Gérard Calvi

Animatieregie
Eddie Lateste

Regie
René Goscinny
Albert Uderzo
Lee Payant

Producent
Raymond Blanc

 


Publicatiedatum: 28 juli 2009
Laatste aanvulling: 10 april 2014

© Dargaud Film Paris/Edifilm Bruxelles/Belvision/Bridge Entertainment Group

NCRV, RTL 4, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Yorin, Nickelodeon, Ger Smit, Arnold Gelderman, Corry van der Linden, Paul van Gorcum, Olaf Wijnants