Toegankelijkheid

Skip to main content

Bende van Hiernaast, De (1980)

De Bende van HiernaastEen groepje kinderen veroorzaakt een ongeluk met de ongevraagd geleende motor van Maarten, de broer van één van hen. Er vallen geen slachtoffers, maar er is wel veel schade. Niemand heeft hen gezien, maar de motor van Maarten wordt door de politie in beslag genomen. De kinderen voelen zich erg schuldig, ook omdat de flatbewoners vermoeden dat de mensen uit het woonwagenkamp aan de overkant van de straat het ongeluk veroorzaakt hebben. De kinderen besluiten geld voor een nieuwe motor te gaan verdienen met allerlei karweitjes. Maar als dat weinig oplevert schrijven ze zich in voor een musicalwedstrijd.

De Bende van HiernaastHiervoor gebruiken de kinderen lampen, gereedschap en andere materialen van hun ouders, die opnieuw de kampbewoners van diefstal verdenken. Als de vakantie aanbreekt gaan een aantal gezinnen uit de flat met elkaar kamperen. De caravans worden met één oplegger naar Frankrijk gereden. Als bestuurder Piet halverwege de rit terug naar huis moet vanwege een lekkage strandt het gezelschap in een klein dorp en verblijft men noodgedwongen op een parkeerplaats. De lokale bevolking vindt het maar niets. De rollen lijken nu omgedraaid: de dorpsbewoners verdenken de flatbewoners van diefstal.

Maar de kinderen uit het dorp doen mee aan dezelfde musicalwedstrijd als de stadskinderen en hebben ook spullen van hun ouders geleend. De vijfde jeugdfilm van Karst van der Meulen is ook in het buitenland uitgebracht onder de titel 'The gang next door'. Wie goed oplet ziet in De Zevensprong, de serie die Karst van der Meulen een paar jaar later zou maken, een bioscoop voorbijkomen waar De Bende van Hiernaast draait.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
18 december 1980

Uitgezonden door
VARA (25 december 1985 / 27 juli 1987)
BRT (23 mei 1990)

Scenario
Karst van der Meulen
Piet Geelhoed

Muziek
Tonny Eyk

Regie
Karst van der Meulen

Producent
Frank van Balen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 21 maart 2018

© Castor Films

VARA, BRT, Jaren 80, Jaren 90, Karst van der Meulen, Joost Prinsen, Piet Römer, Lex Goudsmit, Tonny Eyk